Krossobanen

Krossobanen er Nord-Europas første kabelbane og tar deg opp til foten av Hardangervidda

Høydepunkter

Gave til Rjukans befolkning

Krossobanen ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro slik at Rjukan's befolkning kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret.
I dag er banen renovert, med nytt maskineri og andre tekniske installasjoner. Kjørerommet og maskineriet kan besøkes på forespørsel.

Tyttebæret og Blåbæret Nedre stasjon har stor parkeringsplass. Herfra fraktes Krossobanens passasjerer opp i vognene "Tyttebæret" og "Blåbæret", til en høyde på 886 m.o.h. Øvre stasjon har eget utsiktspunkt hvor du vil få en storslått utsikt over Rjukan, Gaustatoppen, Vemork og området for tungtvannssabotasjen.

Her kan du se hvordan det gikk da Marve Fleksnes tok Krossobanen på 70-tallet. 

Book billetter på Krossobanen

Nå kan du forhåndskjøpe billetter til Krossobanen her.

Nyt et måltid på toppen

Gvepseborg Panorama Café er bygget på kanten av fjellet. Her kan du spise et bedre måltid mens du nyter den storslåtte utsikten over Rjukan og Gaustatoppen.

Vinter

Om vinteren går det merkede skiløyper fra toppstasjonen og inn til DNTs løypenett på Hardangervidda. Tinnløypa har også start fra Gvepseborg. Dette er en 29 km lang langrennsløypa som går langs fjellt på Rjukan.

For åpningstider på Krossobanen, se her.

Sykkel på Hardangervidda

Fra øvre stasjon/Gvepseborg reiser tusenvis på sykkeltur inn over Hardangervidda og frem til Kalhovd Turisthytte eller Mårbu Turisthytte. Sykkelturen til Kalhovd ble av ut.no kåret til en av Norges vakreste sykkelturer! Strekningen på 30 km er skiltet, og egner seg for syklister i alle aldre. På Kalhovd kan du fortsette videre på en rundtur tilbake til Rjukan via Atrå eller sykle tilbake samme vei som du kom. Du kan også sykle videre til synken, hvor du kan ta MB Mårfjord inn til Mårbu Turisthytte eller benytt anledningen til en flott fottur innover til Mårbu. Ditt valg! 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.