Minnemarkering - 70 år siden tungtvannsaksjonen mot fergen D/F Hydro på Tinnsjøen - Press releases - About Rjukan - Home - visitrjukan
Skip to main content

Minnemarkering - 70 år siden tungtvannsaksjonen mot fergen D/F Hydro på Tinnsjøen

20. februar er det 70 år siden sabotører fra ”kompani Linge” plasserte en tidsinnstilt sprengladning i bunnen av fergen D/F Hydro. På sin ordinære rute over Tinnsjøen med tungtvann på vei til Tyskland, eksploderte ladningen forut under dekk. I løpet av 3-4 minutter sank fergen til bunns. 18 menneskeliv gikk tapt, 14 nordmenn og 4 tyske soldater.

Fra alliert side satte denne aksjonen punktum for i alt 4 forskjellige aksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan for å hindre en mulig tysk atombombe under 2. verdenskrig.

Notodden kommune og Tinn kommune arrangerer minnemarkering på Rudsgrend ved Tinnsjøen  torsdag 20. februar kl 1045. Minnemarkeringen er åpen for alle. Det vil bli satt opp buss fra Rjukan og Notodden til minnemarkeringen.

Foredrag og film om fergen på bunnen av Tinnsjøen

Samme kveld arrangerer Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) åpent foredrag og filmfremvisning om D/F Hydro i Rjukanhuset. Foredragsholdere er Thor Olav Sperre og Jonny Skogstad som for 20 år siden fant D/F Hydro som fortsatt ligger på bunnen av Tinnsjøen, på 430 meters dyp.  I foajeen vises en miniutstilling om samme emne.

Konsert gjenskapes av Arve Tellefsen og Sveinung Bjelland

18. februar 1944 ble det holdt Beethoven-aften i Rjukanhuset med fiolinist Arvid Fladmoe og pianist Kristoffer Kleive. Flere av de som deltok på denne konserten var om bord på fergen den 20. februar, blant annet fiolinisten Fladmoe som overlevde. Hans fiolin fløt også i land.

Vi er så heldige å ha fått Arve Tellefsen og Sveinung Bjelland til å gjenskape denne konserten nøyaktig 70 år etter. Arve Tellefsen kjente Arvid Fladmoe godt, betraktet ham som en ”mentor” og hadde til tider et nært samarbeid med ham.

Billettsalget til konserten starter mandag 20. januar. Billetter kjøpes hos visitRjukan/Rjukan Turistkontor.

Nærmere detaljer om minnemarkering, foredrag og konsert vil bli annonsert senere.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPrivacy

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.