Slik er du en ansvarlig gjest - Bærekraftig reisemål - Om Rjukan - Nettsteder - visitrjukan

Slik er du en ansvarlig gjest

Velkommen til Rjukan, et område med flotte fjell, levende bygder og en koselig arkitekttegnet by og kulturhistorie i verdensklasse.  Vi ønsker at du skal få den beste opplevelsen når du besøker oss. Om følger disse enkle anbefalingene vil du også bidra til å bevare og styrke lokalsamfunnet vårt. 

 1. Ta vare på kultur og tradisjon

Besøk og bli kjent med verdensarven og kulturminnene, men opptre slik at det ikke blir skade på gjenstander eller naturen rundt. Få gode tips til opplevelser fra lokale verter. Respekter privat eiendom. Finn informasjon om våre viktigste kulturminner her.

2. Spis og handle lokalt

Støtt lokalsamfunnet ved å handle lokalt. Nyt en handletur i små butikker fritt for kjøpesentre. Her finner du oversikt over mange av våre butikker. Mange av våre serveringssteder tilbyr lokalprodusert og/eller hjemmelaget mat og drikke. Finn aktuelle spisesteder her.

3.  Vis respekt for husdyr og vilt.

Nyt synet av beitedyr og ville dyr, men gjør dette på god avstand for å unngå å påføre de unødig stress. Vi anmoder om å følge regler om båndtvang for hunder. Selv den minste hund kan gjøre skade, så båndtvang gjelder for alle hunder. Her finner du Tinn kommunes forskrift om hundehold.

4. Gå trygt i fjellet

Været skifter veldig raskt i fjellet.  Sjekk derfor yr.no  før du drar ut, slik at du er best mulig forberedt. Ta med ekstra klær og mat, selv på en kort tur. Vi anbefaler også at du tar med kart og kompass. Sjekk varsom.no for skredfare om vinteren. 

5. Bidra til sporløs ferdsel

Nyt naturen og bidra til at alle får samme fine opplevelse. Følg stiene og unngå at nye blir dannet.  Ikke bygg nye varder. Du kan plukke bær, sopp og planter for eget bruk. Husk å kjøpe fiskekort om du vil fiske. Les mer her om hvordan du kan bruke naturen på Mijødirektoratets hjemmeside om Allemannsretten.

6. Ta ansvar for eget avfall 

Du finner ingen avfallsbøtte i naturen, så ta alt med hjem igjen eller til nærmeste avfallspunkt. Ikke legg avfall utenfor avfallsbøtten. Er det fullt må du ta det med deg videre. Bruk minst mulig emballasje og engangsservice. Fjern hundelort og legg aldri igjen hundeposer i naturen.

7. Bruk etablerte toaletter

Vår kommune er vidstrakt, og det kan være et stykke til nærmeste toalett. Vær også oppmerksom på at noen av toalettene er tilbud fra private drivere som må ta betalt for bruken dersom man ikke er deres gjester. Hvis det ikke er et toalett i nærheten, og dette gjelder når du er på tur ute i naturen, finn et egnet sted og skjul alt med stein eller mose. Putt helst toalettpapiret i en plastpose og ta det med hjem. Bruker du våtservietter, må disse tas med, da de brytes sakte ned. Tenk alltid på den som kommer etter deg.

8. Vis grill- og bålvett

Bruk etablerte bålplasser, ikke engangsgrill. I perioden 15. april – 15. september er det generelt bålforbud. Sjekk skogbrannfare på yr.no. Her finner du grill- og bilvettreglene på Norsk Friluftslivs hjemmeside.

9. Vær en hensynsfull bilist

Veiene i vårt område er ofte smale og svingete. Hold siden din og slipp andre forbi der det er mulig. Kjøring til fjells på vinteren krever gode vinterdekk og/eller kjettinger. Vil du nyte utsikten ber vi deg om å stoppe bilen eller være passasjer.

10. Følg gjeldende smittevernregler

Se  fhi.no for oppdatert informasjon.

 Vi ønsker deg et fint opphold!

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.