Kampen om tungtvannet - historien

Om

Hvis fienden fikk lov til å fortsette sitt forskningsarbeid med tungtvannet, ville de antakelig kunne produsere en atombombe. Atombomben kunne bety tap av krigen. Dette var inntrykket de allierte vitenskapsmennene satt med mens den annen verdenskrig var under full utvikling. Selv arbeidet de intenst for å fremkalle en kjernefysisk eksplosjon etter andre prinsipper, men det var langt frem. Og tungtvannet ble bare produsert i det tyskokkuperte Norge, på Vemork ved Rjukan.

De sabotasjeaksjonene som ble satt i verk for å hindre tyskerne i å skaffe seg tungtvann hører til de dristigste og mest spennende under hele krigstiden.

Det begynte i mars 1942. En enkelt mann ble sluppet ned for å skaffe etterretninger om produksjonen av tungtvann. Den 19. oktober ble fire andre nordmenn sluppet ned i fallskjerm nær Sognadalen, vest for Rjukan. Alle var Rjukan-gutter, og godt kjent i terrenget. De skulle forberede sabotasjeaksjonen, og sendte radiomeldinger til England. «Grouse» (rype) ble gruppen kalt.

«Grouse» fikk en slitsom tur frem til sitt planlagte hovedkvarter. Lenge var de uten kontakt med omverdenen inntil en ny akkumulator ble anskaffet til radiostasjonen. Men etter en måned, den 19. november 1942, kunne en britisk sabotasjegruppe sendes av sted fra England. To glidefly skulle frakte 34 mann fra en spesialavdeling, som så skulle angripe tungtvannsanlegget på Vemork, og ødelegge det. «Grouse» skulle forberede landingen på Skoland ved Møsvann.

Motorflyet som trakk det ene glideflyet ble knust mot et fjell på Sør-Vestlandet, og glideflyet styrtet med det. Det andre motorflyet mistet glider nr. 2 og dermed var sabotasjegruppen gått tapt. Noen ble drept ved nedstyrtingen, mens de overlevende ble drept av tyskerne.

Men «Grouse» besto. Riktignok byttet gruppen navn til «Swallow» - svale - og måtte trekke seg langt inn på den øde Hardangervidda for vinteren, men den klarte seg. Guttene levde på reinsdyr. For å skaffe seg de nødvendige næringsstoffene måtte de spise alt på dyrene, til og med innholdet i reinsdyrmagene.

Den 16. februar 1943 landet en ny gruppe på Hardangervidda, seks unge nordmenn som var spesialtrenet for oppdraget. De landet fem mil fra målet, og kom rett opp i et forrykende uvær. Derfor tok det flere dager før den nye gruppen, «Gunnerside», kunne forenes med «Swallow».

Om kvelden 27. februar lå sabotørene klare i Fjøsbudalen nord for fabrikkanleggene på Vemork, og begynte den farlige og slitsomme nedstigningen. De forserte det ville juvet nedenfor fabrikken, og klippet seg gjennom porten til anlegget. Dekningspartiet gikk i stilling, og sprengningspartiet gikk frem. Sprengladningene ble lagt, og eksplosjonen ødela høykonsentrasjonsanlegget og store mengder verdifullt tungtvann. Tyskerne merket ingen ting før det hele var over. Men da var gruppen på vei opp mot fjellet igjen, langs den gamle anleggsveien under Krossobanen. Snøen lå dyp, og mørket senket seg. Det ble en strabasiøs tur, men alle kom i sikkerhet.

Igjen ble gruppen delt. Sprengningspartiet gikk fullt bevæpnet og i full uniform på ski fra Rjukan over Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og over til Sverige. De øvrige spredte seg innover Hardangervidda. Tre tusen tyskere omringet og finkjemmet vidda, men ingen av sabotørene ble tatt. Radiostasjonen fortsatte sin kontakt med overkommandoen i London frem til krigens slutt.

Men anlegget ble bygd opp igjen. Det ble ansett for å være så farlig at amerikanerne bestemte seg for å bombe fabrikken. Den 16. november 1943 fløy 160 flygende festninger inn over Rjukan og bombet Vemork, kraftstasjonen og fabrikken.

Tyskerne måtte oppgi sine produksjonsplaner. Men mer enn 20 norske barn, kvinner og menn mistet livet ved angrepet.

Senere fikk sabotørene rede på at tyskerne ville frakte det halvfabrikatet av tungtvann de hadde på Rjukan til Tyskland. Fra London ble det gitt ordre om å ødelegge tungtvannstransporten på en eller annen måte.

Det svakeste punkt i transporten var ferden med jernbanefergen over Tinnsjøen. Før fergen gikk, sørget sabotørene for å plassere en tidsinnstilt ladning i baugen, og eksplosjonen inntraff da «Hydro» var kommet omtrent halvveis på sin ferd over Tinnsjøen søndag 20. februar 1944. Fergen sank i løpet av noen minutter, og de viktigste tungtvannsfatene gikk ned med den. Fire tyskere mistet livet, og fjorten norske liv gikk med. Men kampen om tungtvannet i Norge var forbi.

TripAdvisor

Kart

Kampen om tungtvannet - historien

TypeAndre attraksjoner

Torget 2, 3660, Rjukan
Close window

Call direct on:

35080550

Også i nærheten

 1. Utstillingen handler om de utålmodige arbeiderne på Rjukan og Notodden som i 1918 ikke…

  54 m unna
 2. Utstillingen handler om de 11 sabotørene som deltok i den spektakulære Operasjon…

  54 m unna
 3. På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og…

  134 m unna
 4. Rjukanfossen er et vakkert skue når den slippes, dessverre er det ikke så ofte da…

  764 m unna
 1. Krokan Turisthytte ble bygd i 1868 og ligger rett ved fossen. Dette er Den Norske…

  787 m unna
 2. Les sagnet om Mari og Øystein, den forbudte kjærligheten.

  1.19 km unna
 3. Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå, og Norges største nasjonalpark. Rjukan…

  3.39 km unna
 4. Den vakre, uregjerlige Rjukanfossen hadde kraften. Ingeniøren Sam Eyde og…

  5.75 km unna

 5. Nå har Rjukan sol hele året. Oppe i fjellsiden er det montert et digert solspeil som…

  5.76 km unna
 6. Tinn har mange vakre kirker. Kirker med vakker beliggenhet og dramatiske historier.

  6.41 km unna
 7. Rjukan er på UNESCOs verdensarvliste. Bakgrunnen er Rjukan's industrihistorie. Les utdrag…

  6.78 km unna
 8. Gaustatoppen er et av Norges vakreste fjell og byr på utsikt utover 1/6 av Norge!…

  8.88 km unna
 9. Tinn Museum er et bygdetun med hus fra før Svartedauden og framover. Den eldste…

  9.65 km unna
 10. Hardangervidda Nasjonalparksenter har en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og…

  12.00 km unna
 11. Tinn Håndverkssenter tilbyr en kombinert brukskunst- og salgsutstilling av over 100…

  18.64 km unna
 12. Stig om bord i det historiske toget på Rjukan eller Mæl stasjon, og tøff deg gjennom…

  18.92 km unna
Previous Next

Reiseplanlegger

Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.

For å lage din egen reiserute, klikk Add to Excursion for å legge til et produkt i reiseruten.

 • Miljøsertifisering i privat og offentlig virksomhet, inkludert turisme.
 • Bærekraftig Reisemål

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av