Dagsturforslag fra Rjukan - Telemarkskanalen - visitrjukan
Telemarkskanalen

Telemarkskanalen

En reise i Telemarkskanalen er en reise i natur og kultur, gjennom sluser og kanaler og over store vann der naturen stadig endrer seg. Ulefoss finner du kun 120 km fra Rjukan. 

På vei

Du kan starte turen på RV 37, langs Tinnsjøen. Ved Mæl stasjon ligger M/F Storegut og D/F Ammonia. D/F Ammonia er søsterskipet til D/F Hydro som ble sunket under 2.verdenskrig, da tyskerne tapte kampen om tungtvannet.

14 km. fra Mæl finner du et krigsminne som er satt opp for å minnes de livene som gikk tapt under senkningen av fergen. D/F Hydro ligger fremdeles på ca. 460 meters dyp, rett utfor minnesteinen.

Ved Ørvella følger du E134 mot Notodden. Deretter tar du av på RV 360 til Gvarv og derfra RV 36 til Ulefoss.

Vel fremme ved Telemarkskanalen

Parker bilen å bli med båtene M/S Henrik Ibsen, M/S Viktoria eller M/S Telemarken langs Telemarkskanalen gjennom vill og vakker natur, og slusing på gamle måten. Bli med kanalbåten til Lunde og ta ”Kanalbussen” tilbake til bilen i Ulefoss.

Telemarkskanalen stod ferdig i 1892 og ble den gang betegnet som den mest spektakulære vannveien i Europa. For å fullføre byggingen av kanalanlegget måtte 500 mann arbeide natt og dag i 5 år! Med 18 slusekammer fordelt på 8 sluseanlegg og en høydeforskjell på 72 meter var veien banet for en seilas fra havet til fjellet. I dag betjener slusevokterne de gamle slusene på Ulefoss, Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga med håndkraft, akkurat som for over 100 år siden.

I Ulefoss finnes det mange kulturminner og attraksjoner som for eksempel Middelalderkirker, Ulefoss Hovedgaard med vognmuseum, arbeiderboliger på Øvre Verket i særegent miljø og det internasjonalt kjente Fensfeltet med mange sjeldne mineraler.

Hjemturen

På vei tilbake til Rjukan kan du ta den vakre ”Fjellveien over Gaustatoppen”, som er en av Norges høyeste fjelloverganger. Da følger du E 134 tilbake forbi Ørvella til Sauland. Herfra følges FV 651 over kulturbygda Tuddal. Her kan du besøke den kjente hardingfelespilleren Knut Buens kulturverksted. Foruten dette kan et besøk ved Tuddal Bygdetun være interessant. Turen går så videre til Rjukan.

 

www.telemarkskanalen.no

www.visittelemark.com

 

Turens kjørelengde: Ca. 240 km.               Total kjøretid: Ca. 3,5 timer t/r

(Lunde - Ulefoss: 11 km.) Båttur: ca. 2 t

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.