Austbygde sentrum via Atrå kyrkje til Mæl kyrkje - Pilegrimsvandringer - Fotturer på Rjukan - Tema - Nettsteder - visitrjukan

Austbygde sentrum via Atrå kyrkje til Mæl kyrkje

Lengde: 25,5 km  Opp: 920 høydemeter Ned: 1040 høydemeter

Veiforhold: Grusvei, god skogsvei, «gamal kyrkjeveg», bratt og ujevn sti opp, sti nedover i skogen som er delvis bratt, ujevnt og i ulendt terreng 

Fra Sandviken Camping følger du veien gjennom Øyanområdet tilbake til sentrum. Følg veien på høyre side av Dølehalle samfunnshus (rett over veien for interiørbutikken). Ta andre vei til venstre (Myran) og følg den bratte veien oppover til du passerer en grusbane med fotballbinge på høyre side. I stedenfor å følge Furulivegen som svinger til venstre etter fotballbanen, skal du gå rett frem på grusveien som går inn i skogen. Følg denne grusvegen oppover, til du kommer opp på pilegrimsleden som er skiltet mot Atrå kyrkje. Etter en stund kommer du til en sving der du skal ta til venstre inn på en litt mindre skogsvei. I denne svingen står en fin benk, der du kan ta en pust i bakken. Følg stien rett fram langsmed åskanten. Innimellom trærne vil du få mer og mer utsikt over Tinnsjøen, Austbygde sentrum og Sandviken Camping. Det står like etterpå et skilt som forteller deg at du om 200 meter vil finne en rasteplass med flott utsikt. Du passerer denne før skogsveien går mer og mer over i sti og tar deg i to bratte svinger oppover åssiden. Etter en god stund i oppoverbakke vil du midt i en sving komme opp på en større grusvei som fører deg langsmed åskanten i retning Atrå. Du vil etterhvert få et skilt til venstre ned til Sandviken Camping. Det er også skiltet til Åsral opp til høyre, som er en liten avstikker til et fint utsiktspunkt. Her kan du også komme direkte opp til pilegrimsleden ved å følge skiltet mot Åsral fra Sandviken Camping.

«Gamal kyrkjeveg»

Grusveien fortsetter nedover til det står skilt til høyre merket med «Gamal kyrkjeveg». Det er mulig å fortsette grusveien ned til bilveien i Atrå, men vi anbefaler på det varmeste å følge skiltene som tar deg inn på de vakre gamle veiene som tidligere førte folk fra gårdene sine og ned til Atrå kyrkje. Du ser tydelig steinmurene som ble bygget opp for å lage disse gamle veiene, og du får vandre på gamle stier, over en bro og gjennom landskap med stein, mose og lyng. Etter en stund på denne gamle stien kommer du ned på grusveien igjen. Du følger den i ca 20 meter før du blir tatt ned til venstre videre på gamle stier. Du følger stien til du kommer ut i en sving på en litt større kjerrevei. Denne følger du i ca 20 meter før et skilt viser deg opp til høyre der den gamle stien fortsetter. Når du da igjen kommer ned til grusveien er det den du skal følge helt til du kommer ned til bilveien (364). Her viser skiltet at du må ta til høyre og gå langsmed bilveien de tre siste kilometerne for å komme til Atrå kyrkje. Du passerer da en Spar butikk på venstre side, og litt forbi butikken passerer du også Atrå barne- og ungdomsskule før du kommer til Atrå håndverksenter. Håndverksenteret har åpen sommerutstilling og er vel verdt et besøk. Du er nå fremme og ser Atrå kyrkje til høyre. Gå langs muren på kirkegården til du kommer inn til selveste hovedkirken i Tinn sokn. I Atrå er det fint å ta en pause før du vandrer videre mot Mæl kyrkje. Det er sittebenk foran Spar butikken, i veikrysset ved kirken og foran Håndverksenteret.

Atrå kyrkje til Menkhus

Ved muren rundt Atrå kyrkje finner du skiltet som peker ut retningen mot Mæl kyrkje. Du følger bilveien (364) i retning Rjukan. Følg bilveien over bruen og etter ca 600 meter vil du se et skilt på høyre siden av bilveien som tar deg til venstre opp en grusvei. I første sving på denne grusveien viser et nytt skilt til venstre at du skal gå inn på en gressti. Du vil så passere et gammelt stabbur i laftet tre før stien går i jevn stigning oppover. Du kommer til et nytt skilt som tar deg inn på en annen kjerrevei til venstre som du følger oppover. Etterhvert vil du se en skogsvei som går parallellt med din vei. Du skal holde deg på den gamle veien som har fine kantesteiner. Legg merke til hvordan de bygde opp veiene i gamle dager. Når denne gamle veien går over i en større skogsvei står det skilt til venstre. Følg denne skogsveien oppover, og ikke glem å snu deg rundt når du nesten er på toppen! Bak deg har du fin utsikt over et vakkert dalføre (Gjøystdal) og Atrå kyrkje som ligger der som et smykke. Når du ser lenger mot høyre vil du se Tinnsjøen og Austbygde. Når skogsveien kommer opp til en større grusvei (her kan det kjøre biler) står det et skilt som viser at du er 3 kilometer fra Atrå kyrkje og at det er 7 kilometer igjen til Mæl kyrkje. Herfra kan du også nyte den fine utsikten over Tinnsjøen. Etterhvert går denne grusveien over i en ganske nylaget vei som kom til i forbindelse med en ny skiløype «Tinnløypa» og sykkelrittet «Telemarkhelten». Du fortsetter på denne veien til du kommer inn på en annen grusvei der skiltet tar deg til høyre og forteller deg at du har 5 km igjen til Mæl kyrkje. Følg denne grusveien et godt stykke i jevn stigning. Du vil etterhvert få flott utsikt innimellom trærne mot Tinnsjøen. Når du etter en god stund kommer opp på flaten vil du passerer Menkhus på høyre hånd. Det er et fellesbeite for flere gårder i Tinn.

Fra Menkhus og ned åskanten til Mæl kyrkje

Du skal følge grusveien med utsikt mot Gaustatoppen midt i mot. Du fortsetter rett frem, passerer en låve på høyre hånd og går enda litt til. Da vil du se et kirkeskilt som tar deg ned på en sti i skogen til venstre. Herfra er det rødmerket på trærne. Nedgangen fra grusveien oppe i åskanten og ned til Mæl kyrkje er utsatt for ras, så vær oppmerksom på at du kanskje må klatre over og under noen trær som har falt over stien. Deler av stien går i vilt terreng, og deler er tydelig sti. Følg de røde merkene på trærne (spraymaling). Etterhvert vil denne stien gå over i en fin gammel vei som tar deg ned til Håmaren som er en lysning i skogen med flott utsikt over Vestfjorddalen. Herfra vil du også se ned til Mæl kyrkje. Hvis du ser godt etter, vil du også se Storegut og Amonia som ligger ved gamle Mæl stasjon. Her er det også et kirkeskilt som viser deg veien videre nedover mot Mæl kyrkje. Nå har du ikke lenge igjen. Du må gjennom et par porter før du kommer ned til bilveien der du tar til høyre og går de siste metrene mot Mæl kyrkje på asfalt.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.