Tungtvannskjelleren åpner igjen i høst! - Kampen om tungtvannet - Tema - Nettsteder - visitrjukan

Tungtvannskjelleren åpner igjen i høst!

Norsk Industriarbeidermuseum, NIA kan igjen ønske velkommen til en eksklusiv omvisning i Tungtvannskjelleren, hvor en av krigshistoriens mest berømte aksjoner fant sted i februar 1943.  

Som kjent ble det funnet asbest i Tungtvannskjelleren tidligere i sommer, og de planlagte omvisningene måtte dessverre avlyses. Utfordringene knyttet til dette har nå funnet sin løsning.

Det er med stor glede vi kan ønske alle velkommen, på ny, til Tungtvannskjelleren.

NIA tilbyr omvisninger i Tungtvannskjelleren fredager, lørdager og søndager utover høsten, kl. 11.00, 13.00 og 15.00. 

Billetter bestilles på forhånd på rjukanbooking.no.

 

Omvisningen i Tungtvannskjelleren varer ca 45 minutter. Gjestene vil få anledning til å se blant annet kabelføringen hvor Rønneberg og Kayser krabbet inn, og ikke minst høykonsentrasjonsrommet hvor selve sabotasjeaksjonen fant sted.    

Det var 11 sabotører som var med på den heltemodige aksjonen, derfor vil det være 11 billetter til salgs på hver omvisning i kjelleren. Tungtvannskjelleren er Norges første og Europas største industriarkeologiske utgravning.  Endringer i åpningstidene kan skje på  kort varsel.    

Åpningstidene vil være:

Uke 35 - 39     Fredag, lørdag og søndag kl. 11.00, 13.00 og 15.00.

Uke 40 – 41    Hver dag kl. 11.00, 13.00 og 15.00

Vemork kraftstasjon stod ferdig i 1911, og var da verdens største kraftverk. Hydrogenfabrikken, også kjent som «Vannstoffen», ble bygget i 1928. Hydrogenproduksjonen var basert på bruk av likestrøm, derfor sto bygningen kun 9 meter fra kraftverket.

I 1972 ble hydrogenproduksjonen avviklet på Vemork, og i 1977 ble fabrikken sprengt og jevnet med jorden. Trodde vi!

Høsten 2017 startet Norges første og Europas største industriarkeologiske utgraving. Håpet var å finne kjellergulvet uten for store skader. Etter noen intense uker med stor interesse fra media kunne NIA 5. oktober 2017 bekrefte at kjelleren var funnet så godt som intakt.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.