M/F Storegut

Storegut er ute å seiler på Tinnsjøen

M/F Storegut er jernbaneferje, opprinnelig for transport av gods på jernbanevogner og personer. I dag er M/F Storegut fredet, og benyttes som musealt fartøy. 

Oppført: 1956.
Funksjon: Jernbaneferje, for transport av gods på jernbanevogner og personer.

Beskrivelse av M/F Storegut

M/F Storegut er det største innlandsfartøyet i Norden. Hun er en trippelskruet jernbaneferje bygd i stål av Glommens Mek.

Styrhuset er i aluminium. Ferja har en lengde på 82,11 meter, er 11,31 m bred og stikker 3,75 m dypt. Hun er på 1119 brutto registertonn. Sporlengde er 156 m som gir plass til ca. 19 jernbanevogner. Max last på dekk er 800 tonn. M/F Storegut kunne i tillegg føre 400 passasjerer.

Til framdrift har hun 3 stk 6-sylindrete 4-takts dieselmaskiner fra Motoren Werke Mannheim, hver på 750 hk. Hun gjør 13 - 14 knops fart med to maskiner, og kan gjøre 18,5 knop med alle tre i drift. Skipet hadde baugpropeller, som det første i Norge.

«Storegut» ble transportselskapets hovedferje. Hun har salonger både under jernbanedekket og på eget salongdekk over jernbanedekket. Akter på øvre salongdekk er det også egen spisesalong og røykesalong som tidligere var forbeholdt Hydros sjefer og firmaets gjester.

Salongene under dekk har sjablongmalt huntonit på skottene, mens de øvre salongene har finér. Sittemøblene ombord er av forniklete stålrør og trukket med skai, bortsett fra i Hydros salonger der det var møbler av tre trukket med stoff. Større løst inventar, herunder livbåt, reserveanker, møblement, spesialverktøy og kjøkkenmaskiner omfattes av fredningen.

M/F Storegut i dag

I dag er M/F Storegut fredet. 

M/F Storegut er sertifisert for musealt fartøy og kan frakte opptil 235 personer. Hver onsdag og lørdag i sommer t.o.m. 20/8 kl 11.15 er det turer med M/F Storegut fra Mæl til Tinnoset.

Ferga korresponderer med Rjukanbanen. 

Turen er 4 timer og underveis er det orientering og åpen kafé. Billetter kjøpes hos Rjukan Turistkontor eller på www.rjukanbooking.no.

Priser:

250,- voksen (t/r 350,-)

150,- barn (t/r 250,-)

200,- studenter/pensjonister (t/r 300,-)

Gratis for barn under 6 år

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.