Filmen har undertittel «Hitlers første nederlag». Produsent Aage Aaberge i Nordisk Film Production sier det er på høy tid at historien om det store slaget i aprildagene i 1940 for 80 år siden endelig blir fortalt i en film.

-        Kampen om Narvik var et kjempeslag som varte i to måneder, og 8.500 mennesker mistet livet, forteller han.

Slaget om den nordnorske byen varte i 62 døgn. I tillegg til de 8.500 menneskene på både norsk, alliert og tysk side som mistet livet, gikk 62 skip og 86 fly tapt.

-        Det er svimlende tall. Når du ser disse tallene forstår du at historien er under-fortalt, sier Aaberge.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

For anledningen er Ingolfsland stasjon omdøpt til Narvik.

Spenning i tunnel

Som sagt er det flere grunner til at Nordisk Film Production har valgt Rjukan. De har allerede filmet en dag i Oslo og to dager i Drammen, og på Rjukan skal de filme scener i fem dager i mars.

-        Hvorfor legger dere Narvik til Rjukan?

-        Vi har veldig gode grunner for det. Det er en jernbanelinje som ikke er trafikkert her, hvor det er masse veteranmateriell og folk som er positive og stiller opp, begynner produsenten.

I Narvik er det også jernbane, men den er så trafikkert at det er mer eller mindre umulig å filme der. På Rjukan går det også en tunnel under fabrikken Såheim.

-        I filmen har vi en ganske spennende handling i en tunnel, avslører Aaberge.

I tillegg skal det filmes i Jernbanegata, Ingolfsland stasjon er døpt om til Narvik for anledningen og på Birkeland bru skal viktige kampscener spilles inn.

-        I Tinn er det også et fergeleie på Mæl ved Tinnsjøen som ligner kolossalt på hvordan fergeleiet i Narvik var i sin tid. Det er til og med en gammel ferge som ligger der. Dette fant vi ikke i Nord-Norge, sier Aaberge.

I filmen, som har verdenspremiere i Narvik 12.desember i år og ordinær premiere på første juledag, er produsenten innstilt på at de må justere landskapet så det ligner mest mulig på landskapet i Narvik.

I slaget, som varte fra 9.april til 8.juni i 1940, ble Narvik ødelagt.

-        Nesten halvparten av byen ble lagt i grus, sier Aaberge.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Henrik Mestad spiller major Omberg, en fiktiv karakter.

Kjente til Rjukan

Regissøren bak filmen «Kampen om Narvik» er Erik Skjoldbjærg. Han har tidligere blant annet hatt regien på filmer som «Pyromanen» og «Prozac Nation» og tv-serier som «Okkupert» og «Størst av alt». Besteforeldrene hans er fra Gratangen. Under slaget om Narvik ble 34 norske soldater i det som blir omtalt både som en tragedie og en massakre i Gratangsbotn.

-        Det er viktig for oss å sørge for at det er en stemme fra nord som forteller denne historien, sier Aaberge.

Hovedrollene spilles av debutantene Kristine Cornelie Margrete Hartgen og Carl Martin Eggesbø. Hartgen hadde en liten rolle i «Den 12.mann» og Eggesbø spilte i «Skam». For folkene bak filmen har det vært viktig å finne unge skuespillere.

-        Du hører om hvor unge de involverte var under krigen, og hva de ble utsatt for, sier Aaberge.

Henrik Mestad, en mer kjent skuespiller, spiller en major Omberg, en karakter som er satt sammen av flere virkelige personer.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

De som kjempet i slaget om Narvik var unge gutter. Det er viktig for folka bak filmen at skuespillerne er unge.

Både Aage Aaberge og lineproducer Roy Anderson har erfaring med filminnspilling på Rjukan fra tidligere. Aaberge var med da filmen «Fomlesen i kattepine» ble spilt inn, og Anderson var lineproducer på serien «Kampen om tungtvannet», som ble vist på NRK.

-        Jeg kjente godt til Rjukan, sier Aaberge.

Tidligere har han vært produsent på «Kon-Tiki» og Aaberge ble god venn med tungtvannssabotøren Knut Haugland fra Rjukan, som også var radiotelegrafist på Heyerdahls ekspedisjon i 1947. For mange år siden satt Aaberge på sitt gamle kontor på Norsk Fil, på Jar da Haugland kom på besøk.

-        Da fortalte han at han var med i slaget om Narvik. Hva var det Haugland ikke var med på? spør Aaberge uten å ha en fasit.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Aage Aaberge er produsent for «Kampen om Narvik». Han har tidligere vært produsent på blant annet «Den 12.mann».

Legger til rette

Hege Sætre Næss er daglig leder i Visit Rjukan. Hun synes det er flott at både norske og internasjonale filmselskaper legger innspillingene sine til Rjukan og Tinn. Hun sier det betyr mye for destinasjonen.

-        Det setter Rjukan på kartet for en ny type målgruppe. Vi har hatt en del innspillinger her etter hvert, og har fått et godt rykte på oss for at vi er gode på å tilrettelegge for selskapene, sier hun.

Selv om ikke alle innspillingene gir Rjukan direkte markedsføring, som for eksempel «Kampen om Narvik», er ringvirkningene og verdiskapningen allikevel viktige for Rjukan og Tinn som kommune og turistdestinasjon.

-        At Norges største produksjonsselskap velger Rjukan og ikke et annet sted, setter vi pris på, sier Sætre Næss.

En annen som ser at filminnspillinger skaper store ringvirkninger i Tinn, er ordfører Steinar Bergsland. Blant annet økonomisk, da filmcrew, skuespillere og statister både skal bo, spise og transporteres den tida de er i kommunen. Ikke minst tror Bergsland at det gjør noe med omdømmet og stoltheten tinndøler føler når stedet de bor er med i filmer og tv-serier.

-        Det gjør oss stolte. Det viser at arkitekturen, naturen og industrielle installasjoner er viktige, sier han.

Helt siden «Heroes of Telemark» med Kirk Douglas og Richard Harris ble spilt inn på 1960-tallet, har Rjukan og Tinn hatt en rolle i filmproduksjoner. Sist med «Kampen om tungtvannet» og «Snømannen».

-        Vi legger til rette for bruk av locations, og både kommunale bygg og tjenester tas i bruk, sier ordføreren.

Akkurat som produsent Aage Aaberge sier Bergsland det er på tide at Nord-Norges krigshistorie når et større publikum enn det hittil har gjort.

-        Det er veldig bra at det som skjedde i Narvik nå blir anerkjent. At denne filmen kommer nå, gjør at historiene fra nord endelig blir fortalt. Det er viktig, sier Bergsland.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

En norsk soldat i tidsriktig uniform fra 1940.

Lærer bort soldatferdigheter

På veggen til Ingolfsland stasjon er skiltet byttet ut. Nå står det Narvik. Regissør Erik Skjoldbjærg går rundt på jernbaneskinnene og sjekker at både folk og utstyr er klart til opptak. Store kjøretøy kommer kjørende med snø fra fjellet og fra stasjonen lukter det mat. Crewet har nettopp hatt lunsj. I gata står lokalhistoriker Bjørn Iversen og retter på sekken til en av statistene som spiller norsk soldat.

-        Jeg er en slags instruktør på våpen og våpenhåndtering, forteller Iversen.

Etter åtte kontinenter ute i tjeneste for Forsvaret i internasjonale operasjoner, har han en kompetanse produksjonsselskapet trenger.

-        Jeg viser hvordan man oppfører seg som en soldat, rett og slett, sier Iversen.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Bjørn Iversen retter på uniformen så alt er i orden og i henhold til reglement.

Akkurat som Sætre Næss og Bergsland synes han det er flott at selskaper legger filmproduksjoner til Rjukan og Tinn. Opp gjennom årene har Bjørn Iversen hatt en finger med i spillet både foran og bak kameraet i over ti tv-serier og filmer.

-        Jeg synes det er storveis å få lov til å bruke kompetansen min.

Samtidig som Iversen instruerer en som spiller tysk soldat i bruk av maskingevær, står regissør Skjoldbjærg og observerer. Skuespiller Henrik Mestad roper og spør Bjørn om han har riktig stilling på hånda når han hilser militært. Bjørn justerer og får det til å stemme for Mestad.

Besøkstall i været

Det er åtte år siden de aller første planene om en film om slaget i Narvik ble lansert. For fire år siden kom produsent Aage Aaberge inn i bildet. Da filmen ble en realitet, tok de kontakt med ordfører Steinar Bergsland og ba om et møte. De kom til Tinn og møtte mange folk som ville gjøre alt for å få til innspilling i kommunen.

  Vi kunne ikke blitt mer positivt mottatt, sier Aaberge.

En slik mottakelse er avgjørende når de skal bestemme seg for hvor de skal legge innspillingen av filmer.

Steinar Bergsland sier det viser at Tinn har store verdier å vise til når de blir kontaktet av produksjonsselskaper. De ser det også på antall besøkende til destinasjonen.

-        Besøkstallene på attraksjoner dro i været etter «Kampen om tungtvannet», sier ordføreren.

Aaberge har opplevd at folk har snust seg frem til at han er produsent, for å få vite hvor enkeltscener i tv-serier og filmer er spilt inn.

-        De er ofte fast bestemt på at de vil besøke disse.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*