Hva med å vandre over vakre Hardangervidda i sommer? Med Rjukan som utgangspunkt sjekket Stina Bang Synnes og Oda Waale Haugen ut alle de mulige innfallsportene til det spektakulære fjellområdet.

- Vi har vært på så mange fine plasser. Jeg har konstant gått rundt med følelsen av å være med i et eventyr, forteller Stina Bang, som for første gang har besøkt Hardangervidda.

- Ja, det har virkelig vært en drømmetur, legger Oda Waale til.

Venninnene synes det var på høy tid å oppleve Hardangervidda og bestemte seg for at Rjukan var et perfekt utgangspunkt for flere turer i det populære fjellområdet.

- Vi gjorde noen søk i forkant og fant fort ut at Rjukan var et flott sted å starte vandreturen på Hardangervidda. Her kan du velge og vrake i T-merkede stier, sykkelløyper og hyggelige turisthytter. Det ble til slutt vanskelig å velge hva vi skulle prioritere å gjøre med den tiden vi hadde til rådighet, påpeker Stina Bang.

Med Krossobanen som utgangspunkt

Det er flere måter å komme seg opp til Hardangervidda fra Rjukan. En av mulighetene venninnene benyttet seg av var Krossobanen. Dette er den raskeste veien fra østlandsområdet opp til Hardangervidda.

- Vi tok Krossobanen opp til Gvepseborg og gikk innover derfra. Der var det mange turmuligheter og det kom egentlig bare an på hvor lang tur vi ønsket å gå, forteller Oda Waale og fortsetter:

- Man kan enten gå inn til Kalhovd turisthytte og overnatte der. Det er en god dagstur på rundt 30 km og en fin start på turen om du ønsker å gå fra hytte-til-hytte. Man kan også dele opp turen og overnatte på Helberghytta som ligger 8 kilometer fra Gvepseborg. Ønsker man heller å ta en kortere og mer barnevennlig dagstur kan man for eksempel gå Solstien, som gir deg en god følelse av Hardangervidda.

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Du finner den bare én kilometer vest for Rjukan sentrum. Herfra fraktes passasjerer - i løpet av fire og et halvt minutt - opp til 886 m.o.h. til øvre stasjon Gvepseborg.

- Utsikten som møtte oss på toppen var storslått. Vi hadde utsikt over hele Vestfjordalen, Gaustatoppen og noen av områdene for tungtvannssabotasjen, forteller Stina Bang.

Hardangervidda nasjonalparksenter

Skal du først oppleve Hardangervidda er det verdt å ta turen innom Hardangervidda nasjonalparksenter ved Skinnarbu. Den prisbelønte interaktive utstillingen om naturen og villreinen som lever på Hardangervidda gir et unikt innblikk i Skandinavias største nasjonalpark.

- Det var utrolig spennende og lærerikt å ta turen innom nasjonalparksenteret, forteller Stina Bang og fortsetter:

- Jeg synes det var spesielt interessant å lære om villreinens opphav og få besøke sanseavdelingen der opplevelsen av villrein er det sentrale. Her fikk vi mye nyttig informasjon om Hardangervidda som var kjekt å ta med seg videre på turen.

Hardangervidda Nasjonalparksenter omfatter hele 22 interaktive innstallasjoner, med syv ulike avdelinger, oversatt til hele 10 språk. Det finnes også en minikino med kortfilmer av Arne Nævra, samt en egen fransk grotte med originale redskap og benrester fra villrein for mer enn 17 000 år siden i Frankriket.

Med Fjellvåken til Hardangervidda

Kun et par minutters gange fra Hardangervidda Nasjonalparksenter tok venninnene katamaranen M/B Fjellvåken langs Møsvatn 919 m.o.h. inn til Mogen turisthytte. Mogen er et fint utgangspunkt for fotturer på Hardangervidda.

- Turen over Møsvatn var eventyrlig. Vi hadde strålende vær og fikk en unik opplevelse. På rundt én og en halv time passerte vi vakkert terreng og flere fjellgårder hvor det er fastboende, forteller Oda Waale.

- Ja, tenk at befolkningen langs Møsvatn bor i et veiløst samfunn og er isolert både under isleggingen og issmeltingen. Det er ganske fascinerende, legger Stina Bang til.

Mange kombinerer gjerne en tur med MB Fjellvåken II med en overnatting på Mogen Turisthytte, men det er også fint å ta det som en dagstur. Da kan vi anbefale å forhåndsbestille lunsj på turisthytta.

Billetter til Fjellvåken, samt lunsj på Mogen MÅ kjøpes på forhånd på www.rjukanbooking.no! 

Mogen turisthytte

Mogen Turisthytte ligger praktfullt til ved vestenden av Møsvatn i Vinje kommune, og er en av Hardangerviddas eldste turisthytter. Mange velger Mogen som base for dagsturer i området eller som utgangspunkt for hytte-til-hytte tur over vidda.

- Naturomgivelsene rundt Mogen er helt utrolige. Landskapet er så mektig med alle fjellene, strykene og vassdragene. Her kan du se fjordinger beite, ørretten vake og fossen bruse, forteller Stina Bang.

- Ja, det er noe trollsk over det og man drømmer seg bare bort, legger turvenninnen til.

Besøker du Mogen turisthytte må du ikke gå glipp av maten. Her serveres det god tradisjonsmat av lokale råvarer. Ikke bare fordi det er sunt og godt, men også fordi lokalmat gir en bedre opplevelse.

- Lunsjen var helt klart et høydepunkt. Vi fikk servert skikkelig lokal husmannskost, med storfepølser og poteter fra nabogården. Det var utrolig godt, forteller Oda Waale.

Med Mogen som utgangspunkt er det et hav av muligheter. Du kan ta korte turer, lange turer, påsketur på ski, toppturer og fisketurer - det er bare å sette av nok tid!

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*