Verdens nest beste ost er fra Tinn - Artikler - Om Rjukan - Nettsteder - visitrjukan

Verdens nest beste ost er fra Tinn

Oste VM, foto: Andrea Dijekstra

2- 3.november gikk oste-VM av stabelen i Grieghallen i Bergen. 3462 oster fra hele verden deltok, og den ekte helfeite brune geitosten fra Stordalen Gardsbruk i Tinn kom på en delt andreplass, og kan dermed smykke seg med tittelen «verdens nest beste ost».

World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food. 235 dommere bestående av verdens fremste osteeksperter skulle dømme de vel 3400 ostene basert på kriteriene:

1. Ostens utseende og overflate (renhet, fri for lukt mm.)

2. Ostens karakter og tekstur (fuktighet, farge, fett, konsistens mm.)

3. Smak (balansert, kompleks, god lengde mm.)

Den ekte helfeite brune geitosten fra Stordalen Gardsbruk fikk 65 poeng. «Dette er smaker jeg sjeldent kommer bort i, i andre deler av verden. Jeg virkelig elsker denne osten», uttalte en av de 16 dommerne som var plukket ut til å avgjøre vinnerne blant 66 oster som var gått videre til finalerunden.

Brunosten fra Tinn tok gull i kategorien andre geitemelksprodukter og altså delt andreplass totalt i mesterskapet. 

«Det spesielle med denne brunosten er at den er karamellaktig og smidig i smaken. Den pirrer smaksløkene mye,» forteller budeie Barbro Stordalen, som også forteller at dette ikke er en ny oppskrift, men et gammelt tinntradisjon som Stordalen Gardsbruk har produsert siden 1986. Det finnes ingen annen slik brunosttype i Norge. 

«Dette er helt uvirkelig», sier budeia på spørsmål hva hun føler. Barbro presiserer også at det ikke er henne alene som står bak sølvvinneren, men hele familien og de ansatte hos Stordalen Gardsbruk.

Stordalen Gardsbruk har opplevd stor pågang av bestillinger siden resultatet ble offentliggjort. «Det kommer bestillinger fra ½ kg til 1000 kg, fra både inn- og utland. Men vi skal fortsette å være små og eksklusive. Dette er ekte håndarbeid og ikke industrisalg. Man må ta vare på den råvaren geitemelk faktisk er for å få et bra sluttprodukt», sier den jordnære budeia.

Sesongen for denne brunosten er fra 1.mars til 1.desember og den selges mest i Tinn og delikatessebutikker. I Tinn kan du få kjøpt osten hos Vestfjorddalen konditori, Spar Atrå, Matkroken i Hovin, Gavlen Fjellhandel i Tessungdalen, Bergstaul seter, samt selvsagt Stordalen Gardsbruk i Tinn Austbygd.

«Jeg håper dette bidrar til å sette Tinn på kartet, turistene våre må ha mer enn bare gode severdigheter, med god lokalmat blir det en bra totalopplevelse», avslutter Stordalen.

Motta nyhetsbrev

    
                      
    
                      
    
                      
Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.