Opplev verdensarven Rjukan - Notodden - visitrjukan
sommer på Rjukan, foto: Ian Brodie

Opplev verdensarven Rjukan - Notodden

Trodde du ostehøvelen eller bindersen var tidenes viktigste norske oppfinnelse? Etter et besøk i Notodden og Rjukan, vil du vite bedre. 

Pakken inkluderer:

  • Inngang på Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden Industriarv (i Notodden)
  • Guidebok " Kampen om tungtvannet"
  • 1 overnatting på Rjukan Admini Hotel
  • Inngang på Norsk Industriarbeidermuseum 
  • * opsjon Rjukanbanen Rjukan - Mæl tur-retur

Pris fra kr 3050,- for 2 personer i dobbeltrom 

Bestilling

Send din forespørsel her eller ring oss på 35080550.

Pakken faktureres i sin helhet ved bestilling. Billetter blir sendt i posten, når fakturaen er betalt.

Notodden

Det var på Notodden hele eventyret faktisk startet. Det var her forsøks fabrikken ved Heddalsvatnet ble etablert, og som Hydro hadde sitt hovedsete i 1905.

Verdensarvsenteret

Sam Eyde hadde møtt professor Kristian Birkeland i et middagsselskap hos statsråd Gunnar Knudsen. På ’nachspielet’ kom disse to herrer i prat. Sam Eyde ønsket seg ”det sterkeste lyn der var mulig å skaffe til jorden”, og det kunne professor Birkeland hjelpe ham med, han hadde lenge syslet med tanken i forbindelse med utforskingen av den elektriske kanon.

Industrikappløpet kunne bare vinnes med ny teknologi og store mengder elektrisk kraft.

Tinfos kunne levere store mengder kraft og den nye Birkeland – Eyde ’lysbueovnen’ greide å lage en lysbue ved 3000 grader og hente nitrogen fra lufta.

Sammen med syretårnene var den nye teknologien på plass og vi fikk det som senere ble Norges viktigste oppfinnelse: Norgessalpeter. Lær mer om dette på Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv sin utstilling "Gnisten".

Vi anbefaler en liten fottur i Notodden før du reiser videre til Rjukan. 

Hele området rundt Tinfos er et imponerende skue. Langs Kanalveien ligger de ærverdige ingeniørboligene og i enden ligger «Hyttebyen» som var Tinfos’ arbeiderboliger. Gå igjennom Grønnebyen og se de originale og særegne arbeiderboligene. Over Grønnebyen ligger Villamoen med Hydros direktørbolig Hydro Admini. 

Rjukan

Ta turen videre til Rjukan, hvor storskala utbyggingen av kraftverk og kunstgjødselproduksjon fant sted, etter testing i Notodden.

Kjøreturen fra Rjukan til Notodden tar ca 1 time. Du kjører i historiske omgivelser, og langs ruten kunstgjødselen tok. Ved Mæl stasjon, 10 km før Rjukan sentrum, kan du se jernbanefergene MF Storegut og DF Ammonia, som tidligere kjørte jernbanevogner med kunstgjødsel over Tinnsjøen.

Byen Rjukan ble bygd på 13 år, og var datidens mest moderne by i Norge. Med en spasertur rekker du over mange av områdene som er sentrale for verdensarven; fabrikkområdet til Hydro, Villaveien, Flekkebyen, Rødebyen, og Tyskerbyen. 

Rjukan Admini Hotel

Natten tilbringer dere på herskapelige Rjukan Admini hotel som tidligere kun var forbeholdt kongelige og prominente gjester.

Rjukan Admini ble reist av Norsk Hydro`s grunnlegger Sam Eyde, og har vært en vel bevart hemmelighet for mange.

Admini er knyttet til starten på den store og revolusjonerende industriutbyggingen på Notodden og Rjukan, som fikk avgjørende samfunnsmessig betydning både i Norge og internasjonalt.

Sam Eyde og Hydro var avhengige av et førsteklasses representasjonsanlegg i arbeidet med å skaffe de enorme kapitalmengder som krevdes for oppbyggingen og videreutviklingen av prosjektet.

Norsk Industriarbeidermuseum

På Norsk Industriarbeidermuseum får du et nært møte med historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft på sin vei fra høyfjellet til havet, om den elektriske kraften som skaper grunnlag for prosessindustri og arbeidsplasser til folket, historien om framveksten av velferdsstaten Norge; - fra fattigs til rikest på 100 år. Altså, historien som er grunnlaget for Rjukan og Notoddens verdensarvstatus.

Mæl stasjonsområde og fergeleie

Rjukanbanen, med jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut, forvalter og formidler spennende og spektakulære historier gjennom turer og aktiviteter på land og vann. Dette er en eventyrlig og unik historisk troika fra norsk industrireisings barndom – ved prosjektets omfang, ved opplevelsen i dag, og som kulturhistorisk objekt. Omvisning og besøk ombord i fergene D/F Ammonia og M/F Storegut.

* Rjukanbanen fra Rjukan - Mæl

Toget er en del av Rjukanbanen som tidligere fraktet passasjerer, samt vogner med kunstgjødsel fra Rjukan til Mæl. Fra Mæl, gikk ferden videre med jernbanefergene, deriblant med MF Storegut til Tinnoset. Fra Tinnoset gikk det ny jernbane til Notodden. Deretter ble kunstgjødselet transportert ut til verdensmarkedet. Hvis du ønsker å bli med på togtur i sommer har du muligheten hver tirsdag og fredag i perioden 23. juni -14. august. Billetter kjøpes på http://nia.no/billetter/

NB! Du kan velge å ta pakken i omvendt rekkefølge.

Avbestillingsregler: 

Avbestilling inntil 15 dager før avreise: 300 kr i gebyr

Avbestilling mellom 15 – 3 dager før avreise: belastes 50 % av reisen

Avbestilling senere enn 3 dager før: ingen refusjon 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.