Dagsturforslag fra Rjukan - Sølvgruvene i Kongsverg - visitrjukan
Dresin i kongens gruve

Sølvgruvene i Kongsberg

I Kongsberg, 10 mil fra Rjukan ligger Norsk Bergverksmuseum. Sølvgruvene kan oppleves med blant annet spennende togtur og vandring i store bergrom dypt inne i fjellet.

På vei

Du kan starte turen på RV 37, langs Tinnsjøen. Ved Mæl stasjon ligger M/F Storegut og D/F Ammonia. D/F Ammonia er søsterskipet til D/F Hydro som ble sunket under 2.verdenskrig, da tyskerne tapte kampen om tungtvannet.

14 km. fra Mæl  finner du et krigsminne som er satt opp for å minnes de livene som gikk tapt under senkningen av fergen. D/F Hydro ligger fremdeles på ca. 460 meters dyp, rett utfor minnesteinen.

I Gransherad følger du skilting mot Kongsberg langs RV 37.

Sølvgruvene finner du ved Saggrenda, langs E 134 i retning Notodden.

Vel fremme ved Sølvgruvene

Sølvgruvene på Kongsberg startet sin virksomhet allerede rundt 1623, da de først fant sølv der. Årene som da fulgte ble det gjort ytterligere sølvfunn, og en utvidelse av driften var helt nødvendig med heise- og pumpeinnretninger i gruvene. Driften ble så avansert at det stilte store krav til utdanning av bergoffiserer. På slutten av 1700-tallet ble det vanskelige år for Sølvverket. Likevel ble ikke gruvene nedlagt før i 1957.

Du får omvisning med kunnskapsrike og engasjerte omvisere, noe som gjør historien enda mer levende. Det er kaldt i gruvene så husk varme klær.

Det tilbys også ”Gruvesafari” og ”Gruveklatring” for grupper.

Hjemturen

Tilbake til Rjukan kan du for litt variasjon kjøre om Notodden. Langs RV 360 på Notodden ligger Heddal Stavkirke som det anbefales å ta en stopp ved. Så følger du E 134, og tar av ved Ørvella mot Rjukan.

 

 

www.visitkongsberg.no

www.bvm.museum.no

 

 

 

Turens kjørelengde: Ca. 200 km.               Total Kjøretid: Ca. 3 timer t/r

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.