Klassetur til Rjukan i Telemark - visitrjukan

Klassetur til Rjukan

Stadig flere skoler får øynene opp for Rjukan. En klassetur til Rjukan gir elevene et mangfold av gode minner, nye erfaringer og mestringsfølelse, men ikke minst også økt kunnskap om Norges viktige krigs – og industrihistorie.

Rjukan i Telemark har mange aktiviteter å tilby skoleklasser. Vi på visitRjukan hjelper dere gjerne med å skreddersy deres perfekte tur med kombinasjon av læring og opplevelser, og alt etter deres budsjett. Ta kontakt med oss på telefon 35 08 05 50 eller på mail til bestilling@visitrjukan.com

Eksempler på opplevelser på Rjukan for skoleklasser

  • Sabotørstien
  • Rjukan klatrepark
  • Vemork og «Den kulturelle skolesekken»
  • Krossobanen
  • Hardangervidda nasjonalparksenter

Sabotørstien

Sabotørstien er veien de norske motstandsmennene tok natten de sprengte tungtvannsanlegget på Vemork. Med en guidet tur i Sabotørstien lærer elevene mer om denne spennende historien og får reflektert over hva som krevdes av gruppen «Gunnerside». Ville det samme vært mulig i dag?

Vemork med "Kampen om tungtvannet" og Rjukan sin UNESCO status

Vemork er nå et museum som fremstiller denne spennende krigshistorien i form av interaktive utstillinger.

Krigshistorien er en del av vår industriarv, da tungtvannet var biproduktet av kunstgjødselproduksjonen. Historien om industrialiseringen fortelles i den unike faste utstillingen «Industristedet Rjukan». Denne gir deg en innføring i historien som ligger til grunn for at Rjukan nå er på UNESCOs verdensarvliste.

Vemork er også med i det nasjonale prosjektet «Den kulturelle skolesekken» og har derfor pedagogisk opplegg for de fleste klassetrinn.

Krossobanen

Krossobanen er en taubanen som ble bygget av Norsk Hydro som en gave til lokalbefolkning slik at de kunne komme opp i solen vinterstid. Krossobanen omtales som tidenes HMS tiltak. I dag er Krossobanen primært en turistattraksjon som på 5 minutter frakter dere opp til Gvepseborg ved foten av Hardangervidda.

På toppen venter fantastisk utsikt over Rjukan, mange vandremuligheter, men ikke minst nyåpnede Rjukan klatrepark.

Rjukan klatrepark

Rjukan klatrepark er ikke bare en park for lek og moro, her er det også mestring og læring i fokus. Hele veien blir elevene dratt tilbake til historien om «Kampen om tungtvannet».

Løypene kan sammenlignes med den militære opplæringen sabotørene også måtte igjennom. Først er elvene rekrutt i øvelsesløypa, så går de over på grønn løype hvor dem trener seg til å bli aspirant. Som aspiranter fullføres blå løype og zip - line fører dem til "the gran finale" som er rød løype, og da er de sabotører! 

Som sabotør klatrerer elevene opp i Halifaxen som henger høyt oppe i trærne og kaste seg ut "i fallskjerm", slik sabotørene gjorde når de kom med Halifax fra England og hoppet ut i fallskjerm og landet på Hardangerivdda.  

Midt i løypa møter elevene på "jegeren" som sabotørene også møtte på Hardangervidda. Sabotørene hadde valget om å skyte jegeren i fare for at han kom til å avsløre operasjonen eller stole på han. De valgte å stole på han. Elevene må også stole på "jegeren" de møter i trærne for å klare å passere han. 

Høydepunktet er kanskje når elvene kommer til "fabrikken". Klarer elevene å bombe tungtvannsanlegget? 

Hardangervidda Nasjonalparksenter

Hardangervidda Nasjonalparksenter er et prisbelønnet besøkssenter om villreinen og naturen på Hardangervidda. Hardangervidda nasjonalparksenter har et samarbeid med Norsk villreinssenter, sammen har de laget undervisningsopplegg for skoleklasser. Her finner du et fullt utstyrt og moderne natur laboratorium, samt intranett bibliotek om Hardangervidda.

Avslapping på Rjukanbadet

Etter dager med aktivitet og læring kan det være godt med noen avslappende timer på Rjukans moderne badeland, Rjukanbadet.  

Overnatting

Kvitåvatn Fjellstue

Kvitåvatn Fjellstue på Destinasjon Gaustatoppen

Moderne rom beregnet til 2-4 personer. Mange rom har utsikt til Gaustatoppen og eget toalett/dusj. Fjellstuen har også køyesengs rom med felles toalett/dusj, hvor dere kan bo opp til 6 personer.

Valg om selvhushold eller dekket bord. 

Skirva Fjellkyrkje og Ungdsomssenter

Skirva fjellkyrkje ligger i Skirvedalen, på fjellovergangen mellom Tinn Austbygd og Veggli. 

Fjellkirken har 47 sengeplasser fordelt på 6-mannsrom, 4 - sengsrom og enkeltrom. I tillegg mange madrasser.

Skriva er mest brukt som selvhushold. 

Rjukan Gjestegård

Rjukan Gjestegård ligger i Rjukan sentrum og har 43 senger fordelt på 4 –sengsrom, dobbeltrom og enkeltrom.

Rjukan Fjellstue

Rjukan Fjellstue har 40 rom med til sammen 100 senger. Rjukan Fjellstue ligger ved startpunktet til Sabotørstien. Eieren av Rjukan Fjellstue er genuint interessert i Rjukan sin krigshistorie og kjente flere av sabotørene personlig. Rjukan Fjellstue bærer sitt preg av dette.

Kontakt oss på Rjukan Turistkontor

Telefon: 35 08 05 50

E-post: bestilling@visitrjukan.com

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.