-Du må kjenne ditt eget lands historie før du blir kjent med andre land sin, forteller Anette Maltun Koefoed.

Hun er mor til en av elevene og tok gledelig på seg rollen som turarrangør i forkant av klasseturen til historiske Rjukan

- Jeg kjenner godt til Rjukan og visste at det ville være et ypperlig sted for en klassetur i Norge. På klasseturen til Rjukan fikk ungene lære mer om en av Norges viktigste krigs – og industrihistorier, samtidig som de fikk være aktive og sosiale, forteller turarrangøren. 

- Klasseturen til Rjukan ga elevene et mangfold av gode minner, nye erfaringer og mestringsfølelse, legger hun til.

Noen innholdsrike dager på klasseturen til Rjukan

I dialog med visitRjukan la Anette opp til noen innholdsrike dager for skoleklassen i Rjukan, med blant annet fart og spenning i Rjukan klatrepark og historiske tilbakeblikk i tungtvannskjelleren på Vemork.

Dette får du oppleve på klassetur til Rjukan!

  • Krossobanen
  • Rjukan klatrepark
  • Rjukanbadet
  • Vemork
  • Sabotørstien
  • Gaustatoppen
  • Gaustabanen
  • Overnatting i 2 netter på Rjukan Gjestegård inkl. frokost, middag og niste

- Første dagen reiste vi til Rjukan klatrepark, noe som var veldig populært på klasseturen. Deretter dro vi videre til Rjukan Fjellstue, hvor vi skulle bo under hele oppholdet, sier Koefoed og fortsetter:

- Dagen etter gikk vi Sabotørstien, hvor elevene fikk fortalt den fengslende tungtvannshistorien av en utrolig flink guide. Underveis ga vi morsomme utfordringer og oppgaver som gjorde det ekstra spennende for elevene. Vi avsluttet dagen på Rjukanbadet, noe elevene synes var kjempe gøy. 

Kort reisevei 

Elevene fra Ris ungdomsskole ønsket å få mest mulig ut av dagene de hadde til rådighet for klassetur og derfor var Rjukan et godt valg. Både tidsmessig og økonomisk. 

- Det er rundt to timer fra Oslo til Rjukan, noe som gjorde det veldig enkelt for oss å legge klasseturen dit. I tilegg var det mange foreldre som stilte opp med transport, noe som gjorde turen enda litt rimeligere.

Videre forteller turarrangøren at klasseturen til Rjukan var helt topp og at elevene storkoste seg. 

- Klasseturen sto absolutt til forventningene og det var veldig mye å velge i og finne på. Jeg kjenner flere som ønsker å reise på skoletur eller klassetur til Rjukan etter å ha hørt om hvor flott tur vi hadde, avslutter hun. 

Opplev det beste Rjukan har å by på!

Det er ikke tvil om at elevene ved Ris ungdomsskole hadde noen fantastiske dager på Rjukan - og det kan din klasse også få!

VisitRjukan har skreddersydde klasseturer som passer perfekt for de som ønsker en klassetur fylt med spennende historie, aktiviteter og mye moro! 

Forespørsel kan sendes til bestilling@visitrjukan.com

Eksempel på program

Innhold og tid kan justeres etter eget ønske så fremst det er innenfor normale åpningstider. 

Dag 1 Krossobanen og Rjukan klatrepark

Krossobanen er en taubanen som ble bygget av Norsk Hydro som en gave til lokalbefolkning slik at de kunne komme opp i solen vinterstid. Krossobanen omtales som tidenes HMS tiltak. I dag er Krossobanen primært en turistattraksjon som på 5 minutter frakter dere opp til Gvepseborg ved foten av Hardangervidda.

På toppen venter fantastisk utsikt over Rjukan, mange vandremuligheter, men ikke minst nyåpnede Rjukan klatrepark.

Rjukan klatrepark er ikke bare en park for lek og moro, her er det også mestring og læring i fokus. Hele veien blir elevene dratt tilbake til historien om «Kampen om tungtvannet».

Løypene kan sammenlignes med den militære opplæringen sabotørene også måtte igjennom. Først er elvene rekrutt i øvelseløypa, så går de over på grønn løype hvor dem trener seg til å bli aspirant. Som aspiranter fullføres blå løype og zip - line fører dem til "the gran finale" som er rød løype, og da er de sabotører!

Som sabotør klatrerer elevene opp i Halifaxen som henger høyt oppe i trærne og kaste seg ut "i fallskjerm", slik sabotørene gjorde når de kom med Halifax fra England og hoppet ut i fallskjerm og landet på Hardangervidda.

Midt i løypa møter elevene på "jegeren" som sabotørene også møtte på Hardangervidda. Sabotørene hadde valget om å skyte jegeren i fare for at han kom til å avsløre operasjonen eller stole på han. De valgte å stole på han. Elevene må også stole på "jegeren" de møter i trærne for å klare å passere han.

Høydepunktet er kanskje når elvene kommer til "fabrikken". Klarer elevene å bombe tungtvannsanlegget?

Innsjekk på Rjukan Gjestegård eller annet overnattingssted

Rjukan Gjestegård ligger midt i Rjukan sentrum. De kan tilby 3 x 4 sengsrom og 10 x dobbeltrom. Alle med felles bad/toalett. For lærere/foreldre/foresatte tilbys egne rom.

Første dag avsluttes med tur til Rjukanbadet

Rjukanbadet er et topp moderne badeland med idrettsbasseng, stupebrett, klatrevekk og sklier. Her kan ungdommene avslutte dagen med lek og moro i vannet før de neste dag skal ut å ta bena fatt i Sabotørstien.

Dag 2 Sabotørstien

Sabotørstien er veien de norske motstandsmennene tok natten de sprengte tungtvannsanlegget på Vemork. Med en guidet tur i Sabotørstien lærer elevene mer om denne spennende historien og får reflektert over hva som krevdes av gruppen «Gunnerside». Ville det samme vært mulig i dag?

Vemork med "Kampen om tungtvannet" og Rjukan sin UNESCO status

Vemork er nå et museum som fremstiller denne spennende krigshistorien i form av interaktive utstillinger.

Krigshistorien er en del av vår industriarv, da tungtvannet var biproduktet av kunstgjødselproduksjonen. Historien om industrialiseringen fortelles i den unike faste utstillingen «Industristedet Rjukan». Denne gir deg en innføring i historien som ligger til grunn for at Rjukan nå er på UNESCOs verdensarvliste.

Vemork Museet. FOTO: Berg Hansen

Dag 3 Gaustatoppen

Gaustatoppen rager 1883 meter over havet. Turen til toppen er 4,4 km og tar om lag 2 - 2,5 time. På toppen venter flott utsikt og elevene får kjenne på mestringsfølelsen av å ha besteget Sør - Norges høyeste fjell.

Retur med Gaustabanen

Gaustabanen ble bygget i 1958 for å sikre radiolinjer i Norge. Under den Kalde krigen ble anlegget lukket og forble en hemmelighet helt fram til 2010. Da åpnet den for publikumstrafikk og elevene kan derfor ta denne spennende banen som går midt inne i fjellet. Det finnes ingen lignende baner i Norge.

Pris på klassetur til Rjukan

Pris fra kr 2700,- pr. elev. 

Les mer og bestill her: https://www.visitrjukan.com/booking/grupper/klassetur-til-rjukan 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*