Opplev verdensarven Rjukan - Notodden - visitrjukan
sommer på Rjukan, foto: Ian Brodie

Opplev verdensarven Rjukan - Notodden

Trodde du ostehøvelen eller bindersen var tidenes viktigste norske oppfinnelse? Etter et besøk i Notodden og Rjukan, vil du vite bedre. 

Pakken inkluderer:

  • Overnatting på Brattrein Hotell i Notodden, inkl. frokost
  • Inngang på Lysbuen Industrimuseum i Notodden
  • Overnatting på Rjukan Admini Hotel, inkl. frokost
  • Inngang på Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan
  • Tur/retur med Krossobanen på Rjukan

Pris fra kr 4795,- for 2 personer i dobbeltrom 

Bestilling

Send din forespørsel her eller ring oss på 35080550.

Pakken faktureres i sin helhet ved bestilling. Billetter blir sendt i posten, når fakturaen er betalt.

Notodden

Det var på Notodden hele eventyret faktisk startet. Det var her forsøks fabrikken ved Heddalsvatnet ble etablert, og som Hydro hadde sitt hovedsete i 1905.

Brattrein Hotell

Første natt tilbringer dere på flotte Brattrein Hotell i Notodden. Her bor du i gangavstand til alle severdigheter i Notodden forbundet med verdensarven. Fra frokostsalen kan du se bort på Hydroparken, som står så og si uforandret fra Hydros etablering av parken i 1905.

Lysbuen industrimuseum

Sam Eyde hadde møtt professor Kristian Birkeland i et middagsselskap hos statsråd Gunnar Knudsen. På ’nachspielet’ kom disse to herrer i prat. Sam Eyde ønsket seg ”det sterkeste lyn der var mulig å skaffe til jorden”, og det kunne professor Birkeland hjelpe ham med, han hadde lenge syslet med tanken i forbindelse med utforskingen av den elektriske kanon.

Industrikappløpet kunne bare vinnes med ny teknologi og store mengder elektrisk kraft.

Tinfos kunne levere store mengder kraft og den nye Birkeland – Eyde ’lysbueovnen’ greide å lage en lysbue ved 3000 grader og hente nitrogen fra lufta.

Sammen med syretårnene var den nye teknologien på plass og vi fikk det som senere ble Norges viktigste oppfinnelse: Norgessalpeter.

Med en fottur fra Brattrein Hotell til Lysbuen Industrimuseum går du igjennom mange sentrale bydeler for verdensarven.

Gå igjennom Grønnebyen og se de originale og særegne arbeiderboligene. Over Grønnebyen ligger Villamoen med Hydros direktørbolig Hydro Admini. Følg «Linna» langs Tinnelva opp til ærverdige Tinfos kraftverk hvor du finner industrimuseet Lysbuen. Som navnet tilsier, kan du her se lysbueovnen til Sam Eyde og Kristian Birkeland.

Hele området rundt Tinfos er et imponerende skue. Langs Kanalveien ligger de ærverdige ingeniørboligene og i enden ligger «Hyttebyen» som var Tinfos’ arbeiderboliger.

Rjukan

Dag to går turen videre til Rjukan, hvor storskala utbyggingen av kraftverk og kunstgjødselproduksjon fant sted, etter testing i Notodden.

Kjøreturen fra Rjukan til Notodden tar ca 1 time. Du kjører i historiske omgivelser, og langs ruten kunstgjødselen tok. Ved Mæl stasjon, 10 km før Rjukan sentrum, kan du se jernbanefergene MF Storegut og DF Ammonia, som tidligere kjørte jernbanevogner med kunstgjødsel over Tinnsjøen.

Byen Rjukan ble bygd på 13 år, og var datidens mest moderne by i Norge. Med en spasertur rekker du over mange av områdene som er sentrale for verdensarven; fabrikkområdet til Hydro, Villaveien, Flekkebyen, Rødebyen, og Tyskerbyen. 

Rjukan Admini Hotel

Den andre natten tilbringer dere på herskapelige Rjukan Admini hotel som tidligere kun var forbeholdt kongelige og prominente gjester.

Rjukan Admini ble reist av Norsk Hydro`s grunnlegger Sam Eyde, og har vært en vel bevart hemmelighet for mange.

Admini er knyttet til starten på den store og revolusjonerende industriutbyggingen på Notodden og Rjukan, som fikk avgjørende samfunnsmessig betydning både i Norge og internasjonalt.

Sam Eyde og Hydro var avhengige av et førsteklasses representasjonsanlegg i arbeidet med å skaffe de enorme kapitalmengder som krevdes for oppbyggingen og videreutviklingen av prosjektet.

Norsk Industriarbeidermuseum

På Norsk Industriarbeidermuseum får du et nært møte med historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft på sin vei fra høyfjellet til havet, om den elektriske kraften som skaper grunnlag for prosessindustri og arbeidsplasser til folket, historien om framveksten av velferdsstaten Norge; - fra fattigs til rikest på 100 år. Altså, historien som er grunnlaget for Rjukan og Notoddens verdensarvstatus.

Krossobanen

Pakken inkluderer også tur/retur med Krossobanen. Krossobanen er en taubane som ble initiert av Sam Eyde og bygget av Norsk Hydro i 1928, slik at lokalbefolkningen i Rjukan kunne komme seg opp i sola vinterstid. Vi kan vel kalle det tidenes HMS tiltak.

NB! Du kan velge å ta pakken i omvendt rekkefølge.

Avbestillingsregler: 

Avbestilling inntil 15 dager før avreise: 300 kr i gebyr

Avbestilling mellom 15 – 3 dager før avreise: belastes 50 % av reisen

Avbestilling senere enn 3 dager før: ingen refusjon 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.