Pilegrimsvandring etappe 2 Hovin kyrkje - Austbygde kyrkje

Om

Hovin Kyrkje - Austbygde Sentrum

Lengde: 23,6 km Opp: 570 høydemeter Ned: 660 høydemeter

Veiforhold: Grusvei, god skogsvei (en del røtter og steiner i veien) og gressvei

Fra Hovin kyrkje går du opp grusbakken, og når du er oppe på grusveien vil du se en gressti rett frem som tar deg til høyre. Den fører deg opp langs et jorde der det beiter dyr. Dette er en gammel vei med store fine steiner langs veikanten. Denne veien tar deg over flere bekker, og går i jevn stigning oppover i skogen. Du vil passere et gårdsbruk på høyre side, og du kommer deretter til en lysning. Da holder du deg på høyre siden av det åpne jordet før du kommer opp til en grusvei (Urdalsveien) der biler kan kjøre. Du følger denne grusveien circa en kilometer før du tar til høyre på en snuplass. Du fortsetter da innover den gamle postveien som gikk fra Kongsberg til Tinn. Denne fine kjerreveien følger du gjennom skogen. Du vil få flott utsikt over Hovin og du går gjennom et fint landskap. Veien er fortsatt i jevn stigning og det er lurt å drikke godt, og ta seg noen pauser på veien. Du skal hele tiden holde til venstre langs denne kjerreveien.

Når du kommer på toppen av bakken før det går nedover igjen kan du ta deg en god matpause mens du leser den spennende krigshistorien (se faktaboks om Ramskardåsen) som skjedde akkurat her. Nå følger du bare kjerreveien videre nedover. Du passerer etterhvert et vann på venstre side. Følg veien langsmed vannet som tar deg over en myr som kan være ganske våt i mai/juni. Det går en gressti ned til venstre som fører deg videre innover i skogen. Denne veien tar deg tilslutt ut på en større grusvei som leder deg ut på en åpen plass og opp en bakke. Da kommer du til en ny grusvei der du kommer til Heie skule om du tar til venstre.

Fra Gamle Heie skule til Gjuvsjåvann

Fra Gamle Heie skule gå du tilbake til grusveien og tar til høyre. Følg grusvegen nedover rundt 200 meter til veien tar en sving til venstre. Der ser du en gressti som fører deg rett fram i skogen. Følg denne gresstien til den etter ca en kilometer går over i en grusvei. Ta grusveien rett fram forbi en gård som ligger nedenfor på venstre side. Følg grusveien videre i nesten to kilometer, til du kommer opp til bilveien fra Hovin til Austbygde. Der tar du til venstre ved bilveien og går langs bilveien i ca en kilometer. Midt i en sving tar du til høyre inn på en grusvei. Der er det en bom du må komme deg over, og så følger du denne grusveien videre. I svingen står det en benk der du kan ta deg en hvil. Grusvegen fører deg inn i en hytteområde som heter «Hafoss vel». Grusvegen følger langsmed et vann (Hafoss) som du hele tiden har på din venstre side. Du vil finne flere rasteplasser og benker underveis. Etter ca en kilometer vil grusveien dele seg, men du skal holde langsmed vannet til venstre. Når veien forlater hytteområdet går den over en myr. Det er bare vått et kort stykke, og det ligger noen treplanker og paller der som gjør at du kan komme deg ganske tørr gjennom dette område. Fortsett på den fine skogsveien som tar deg videre rundt Gjuvsjåvann.

Gjuvsjåvann til Austbygde sentrum

Du passerer tre gamle broer på denne veien, og etter ca tre kilometer kommer du ut på en åpen grusplass der det er tilrettelagt for grilling. Du krysser denne plassen på venstre side og kommer straks ut på en stor grusveg. Gå tvers over denne grusveien og inn på en gressti/kjerrevei. Du er nå igjen på den gamle postveien fra Kongsberg til Austbygde. Denne gamle kjerreveien går først litt bratt oppover før den går litt bortover og så sakte nedover mot Austbygde. Etter omtrent 1,5 kilometer passerer du en gård på høyre side, og enda litt videre (ca. 200 meter) går det en liten sti til venstre. Hvis du vil ta deg tid til en liten avstikker, så fører denne stien deg opp på en høyde med veldig fin utsikt over Tinnsjøen mot Mæl, Atrå og Austbygde. Fortsett videre på kjerreveien. Nå er det bare noen hundre meter nedover før kjerreveien kommer ut på bilveien igjen (rv. 364). Her kan du velge om du vil avslutte dagens etappe i Austbygde sentrum ved å krysse bilveien og følge stien rett fram ned gjennom noen gårdstun. Du krysser da samme bilvei en gang til, og går ned enda en grusvei (Maurudbrekka) som tar deg helt ned til Austbygde sentrum. Her ligger det blant annet et bakeri, en Kiwi butikk og Kjelde:  Ta ned til venstre etter parkeringsplassen til Kiwi-butikk og gå over en bro (Øyanområdet) og ta til høyre på skogsveien/grusveien som fører deg rett gjennom skogen til Sandviken Camping. 

 

 

TripAdvisor

Kart

Pilegrimsvandring etappe 2 Hovin kyrkje - Austbygde kyrkje

TypePilgrimsvandring

3656, Atrå
Close window

Call direct on:

97541299

Reiseplanlegger

Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.

For å lage din egen reiserute, klikk Add to Excursion for å legge til et produkt i reiseruten.

  • Miljøsertifisering i privat og offentlig virksomhet, inkludert turisme.
  • Bærekraftig Reisemål

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av