Du er her: Se & Gjøre Tema Kampen om tungtvannet Jakten på tungtvannskjelleren
Hvem hadde vel trodd at vi noen gang skulle få se tungvannskjelleren igjen? En gang i fremtiden, kan du kanskje gå inn i kjelleren slik de kjente sabotørene gjorde under 2.verdenskrig.
Hydrogenfabrikken på Vemork sto ferdig i 1929, og var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan og Notodden tidlig på 1900-tallet.
Norsk Hydros etablering fremstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor en brukte elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette bidro til å forandre Norge og til å skape et moderne velferdssamfunn.
Historien er så viktig at i juli 2015 ble industriarven på Rjukan og Notodden innskrevet på UNESCOS verdensarvliste.
Best kjent er nok allikevel hydrogenfabrikken fordi den var målet for tungtvannsaksjonen, den største sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under andre verdenskrig. Denne aksjonen ble kalt «Operasjon Gunnerside».
Historien om sprengingen natt til 27.februar 1943 er vel kjent den dag i dag, men ingen har siden operasjonen, dokumentert kjelleren, som raskt ble gjenoppbygget. I 1977 bestemte Norsk Hydro seg for å sprenge fabrikken etter at produksjonen hadde stått stille i 6 år, og man har trodd alt lå i ruiner siden den gang.
Gleden var derfor stor da det ble vedtatt at kjelleren skulle forsøkes oppgravd, og i begynnelsen av oktober 2017 ble tungtvannskjelleren funnet helt intakt.
Selv om rommet var blitt forandret noe mellom 1943 og nedrivningen av fabrikken i 1977, viser sporene i betong og tegninger fra krigstidens tid det opprinnelige rommet.
Med hele 2800 kvadratmeter, er det store planer for tungtvannskjelleren. Den gamle og historiske kjelleren skal bli stelt i stand og med tiden bli et museum, som forteller mer om sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig.
Vemork kan du lese mer om her
© visitRjukan AS 2023. Copyright