1. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork 

Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. I dag er den ærverdige kraftstasjonen museum, - Norsk Industriarbeidermuseum.

På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork kan du lære mer om det fantastiske industrieventyret som fant sted på Rjukan, og som er grunnlaget for at Rjukan sammen med Notodden nå er på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. 

Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen ved hjelp av tungtvannet som ble produsert her. 

2. Tungtvannskjelleren 

Bli med inn i selve tungtvannskjelleren på Vemork! Se kabelføringen hvor Fredrik Kayser og Joachim Rønneberg krabbet inn og rommet hvor tungtvannscellene stod og lær mer om den spennende historien rundt en av verdens mest berømte kjellere. Dette er Norges historie på sitt beste! OBS! Omvisningene må forhåndsbestilles her! 

3. Rjukanbanen og Mæl stasjon 

Med toget på Rjukanbanen fra Rjukan stasjon til Mæl stasjon får du en reise i verdensarven Rjukan-Notodden Industriarv. På Mæl stasjon er det omvisninger på stasjonsområdet og fergene D/F Ammonia og M/F Storegut.

Rjukanbanen åpnet i 1909 etter en anleggsperiode på to år. Den ble etablert for transport av kunstgjødsel og råvarer for industriselskapet Hydro, samt frakt av annet gods og passasjerbefordring. I 1911 ble banen elektrifisert som første normalsporede jernbane i Norge. Sam Eydes opplegg for elektrisk jernbanedrift i Telemark, skulle senere sette standard for elektrifisering i Europa.

Den historiske banen fraktet godset over Tinnsjøen fra Tinnoset, før ferden gikk videre på land fra Mæl til Rjukan, med sidespor til Vemork.

Industritransporten ble nedlagt i 1991, men Rjukanbanen som museumsbane er i full fart. Ta turen med Norges mest komplekse industrielle kulturminne her!

4. Hardangervidda Nasjonalparksenter

På Hardangervidda Nasjonalparksenter finner du en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villrein.

Lær mer om villreinens vandringer i forhistorisk tid, og se unike redskaper laget av villreinbein.

Følg reinsdyret Bella på hennes vandringer på Hardangervidda i 2012. 

Utstillingen omfatter 6 avdelinger. De har også en liten kinosal hvor ulike filmer vises.

Les mer på www.hardangerviddanasjonalparksenter.n

5. Sabotørstien  

Sabotørstien er deler av veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig den natten de skulle sprenge tungtvannsfabrikken

Underveis er det informasjonstavler som forteller deg litt om historien da norske sabotører tok seg fram fra Hardangervidda, og ned de bratte juvene til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken.

Sabotørstien kan gås på egenhånd eller med guide

Foto: Fotograf Jacobsen

Stien er 8 km lang, og tar ca 2,5 timer. Den særegne naturen gjøre turen til en ekstra opplevelse.  

Gi turen en ekstra dimensjon ved å bli med på en guida tur. Men en guida tur i sabotørstien får du også besøke den ekte Sabotørhytta.

6. Gaustabanen - den hemmelige banen inne i fjellet 

Gaustabanen ble bygget for å frakte folk og utstyr opp til 1800 meters høyde, og som militært transportanlegg er den helt unik i verden. En avdeling fra forsvaret jobbet med montering av radiolinjer på Gaustatoppen, og ønsket en adkomst til toppen uansett vær, og året rundt.

Da kom ideen om å gjøre som kraftutbyggerne, og bore seg vei i en tunnel inne i fjellet. Kostnadene da banen sto ferdig i 1959, var en million dollar. I dag ville prisen vært så høy at banen aldri ville blitt bygget.

I utgangspunktet var Gaustabanen også tiltenkt å skulle frakte turister opp til Gaustatoppen, men dessverre kom den kalde krigen.

Banen ble stengt for offentligheten, men nå er den åpnet for turisttrafikk!

Les mer på www.gaustabanen.no 

7. Seterbesøk 

Fjellbøndene på våre besøkssetrer Selstali Seter, Håvardsrud Seter og Bergstaul Seter har gjennom flere hundreår fått hjelp av dyrene til å skaffe mat i utmarka. De tar med seg melkekyr, geiter og sauer til setrene. Her finner dyrene selv maten. Planter over 850 moh. er svært næringsrike. Melka de meler inneholder sunne fettsyrer. Setermelka blir enda bedre på smak enn melk fra innmarksbeiter der det er mindre variasjon i plantemangfoldet.

I 2018 fikk norsk ost mye oppmerksomhet da vår egne geitost fra Stordalen gardsbruk ble kåret til en av verdens beste oster. Det er vel fortjent og her snakker smaken for seg selv, ingen historie om fine geiter, bare best på smak! Når du besøker en av setrene i området får dere selv se hvordan dyrene har det, blanke i pelsen, rolige og nyter det gode liv.

Budeiene lager smør, rømme, brunost, prim og ulike hvitoster av melka, og om høsten slaktes noen av dyrene og man får saftig og godt kjøtt. Dere kan smake på fjellmaten i seterkafeene eller kjøpe med hjem.

Budeien deler gladelig sin kunnskap om hvordan prosessen fungerer. Fra de henter melken i fjøset til osten står ferdig.

8. Tinn Håndverkssenter 

Tinn Håndverkssenter tilbyr en kombinert brukskunst- og salgsutstilling av over 100 utstillere med alt fra treskjæring, kniver, bunader og rosemaling.

Senteret har som oppgave å ta vare på og formidle de rike håndverkstradisjonene i Tinn.

Tinn Håndverkssenter finner du i Atrå, ca 20 km øst for Rjukan Sentrum mot Tinn Austbygd.

9. KATs vandringer 

Kat Hagen er en britisk arkitekt og kunstner som driver både internasjonalt og i Norge, og har vært bosatt på Rjukan siden 2010.

KAT-turer er satt opp som en kreativ opplevelse der dere vil være aktive deltakere og lære mer om Rjukan på en kreativ måte. Kat kombinerer hennes kunnskap om arkitektur med hennes kjærlighet for kunst.

Se mer på http://www.kat-art.no/

10. Fermentering på kjøkkenbenken 

Lær mer om fermentering av grønnsaker og krydder, med gjennomgang av alle stegene i fermenteringsprosessen fra å kutte eller rive grønnsakene, til krydring og ferdig krukke. Resten er naturens egen magi og kjemi! 

Kurset finner sted på Skifterud, en gård som har blitt drevet på en naturlig måte og som har vært basert på økologiske prinsipper siden 1984. Les mer her. 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*