1. Rjukanbadet

Rjukanbadet er en sikker vinner for hele familien. En dag her, og ferien er nok reddet. 

Rjukanbadet er et moderne badeland med alt barna ønsker seg:

 • rutsjebaner
 • klatrevegg
 • stupebrett
 • stort uteområde med blant annet motstrømskanal

I kafeteriaen selges is, brus, pizza og det meste som barna trenger for å fylle opp magen så de orker å boltre seg i det store badelandet litt lenger. 

For mor og far tilbyr Rjukanbadet:

 • velværeavdeling
 • boblebad
 • dampbad og badstue
 • solsenger
 • solarium
 • trengingssenter

Les artikkelen "Rjukanbadet er syden på fjellet"

2. Rjukan klatrepark 

Rjukan klatrepark er ikke som andre klatreparker. Eventyret starter med en tur med Krossobanen, som er Nord-Europas første kabelbane, og området byr på fantastisk utsikt mot Gaustatoppen og Rjukan.

Dette er også en temapark hvor du klatrer deg igjennom Rjukans kjente krigshistorie. Her flyktet sabotørene en februarnatt i 1943, etter å ha gjennomført den mest vellykkete sabotasjeaksjonen på norsk jord. I den tøffeste løypa, Sabotørløypa, kan du være en del av Operasjon Gunnerside - og klatre gjennom hele aksjonen.

Utfordringen starter med å klyve opp i vår Halifax flymaskin oppe i trærne - og hoppe fra den!

Det holder ikke å bare å klatre juvet, klyve inn i fabrikken og sprenge tungtvannet, du må også rømme hele veien på ski til Sverige og fly (zipline) til England for å komme i trygghet! 

Klatreparken er en ypperlig aktivitet å gjøre for hele familien - og minst like moro og utfordrende for mor og far! Dere samarbeider, hjelper og heier på hverandre igjennom alle løypene. Virkelig en fin familie aktivitet som styrker samholdet og får frem mestringsfølelsen hos alle.

For mer informasjon om Rjukan klatrepark, se www.rjukanklatrepark.no 

3. Gaustatoppen og Gaustabanen 

Mange har et mål om å stå på toppen av Gaustatoppen og nyte den vide utsikten. De fleste vil  til toppen, og den enkleste og mest familievennlige ruten går fra Stavsro.

Gaustatoppen kan også nås med Gaustabanen. En skinnegående bane inne i Gaustatoppen som frakter deg til topps på behagelige 15 minutter.

Vandring og Gaustabanen er en perfekt kombinasjon for besøket til Gaustatoppen. Noen i reisefølget har kanskje dårlige knær eller kondisjon og tar Gaustabanen den ene eller begge vegene. Andre insisterer på å gå. Å gjøre begge deler gir en ekstra dimensjon til turen. Det er ikke hver dag man tar en bane midt inne i fjellet. 

Gaustabanen ble bygd av NATO og stod ferdig i 1959 og var «hemmelig» og utilgjengelig for de fleste fram til den åpnet for turisttrafikk i 2010.  Les mer om den her. 

4. Seterbesøk 

Byr hverdagen på mye mas og tjas? For familier med små og dyreglade barn, kan det være en super ferieform å reise til seters og gjøre seg fet. Det vil garantert få familien ned på jorda igjen. Kjenn på følelsen av å våkne til klingende kubjeller og kaniner som venter på en kos. Hent hønevarme egg du kan spise til frokost og ta del i fjøsstell av dyrene.

Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv tilbyr begge overnattinger «på gamle måten». Lag mat på vedoven, hent vann i brønnen på tenn parafinlampen på kvelden. Dette er garantert et ferieminne som vil henge ved i lang tid etterpå.

5. Krossobanen og Solstien

Har du lyst til å sveve høyt oppe i lufta i en taubane? Det kan du gjøre på Rjukan! 

Krossobanen er en taubane som tar 5 minutter fra nedre stasjon og opp til øvre stasjon. På disse 5 minuttene henger du kun i en wire, mange meter over bakken. Hele turen har du kjempefin utsikt over Rjukan by.

Solstien er en godt tilrettelagt sti fra Krossobanens øvre stasjon, Gvepseborg, til Kanonstillinga på Hardangervidda. 

Fra Gvepseborg går du 800 m langs grusvei, før den leder ut på en steinsatt sti, Solstien. 
Solstien er 1,1 km og ender opp på den såkalte "Kanonstillinga".

På kanonstillingen vil du finne rester etter tyskernes kanonstillinger under 2.verdenskrig, i tillegg til en storslått utsikt mot Gaustatoppen, Vemork og Hardangervidda.  

6. Møt reinsdyret Bella på Hardangervidda Nasjonalparksenter

Hardangervidda Nasjonalparksenter har en flott og prisbelønnet utstilling om villreinen på Hardangervidda. Ikke la deg skremme av tittelen eller tro at dette er kjedelige greier. Nesten alle barna som kommer inn her syns det er veldig moro og vil helst bli igjen når mamma og pappa er ferdige. 

Igjennom et helt år har reinsdyret Bella hatt gps-sender på seg, så på Hardangervidda Nasjonalparksenter kan du følge hennes liv i blant flokken i løpet av alle fire årstidene. 

Utstilling med mange knapper og funksjoner

Barn syns også det er moro med alt man kan trykke på og lærer gjerne masse om Hardangervidda og reinsdyrene som lever på vidda, igjennom denne interaktive utstillingen.  

Kjempefin utsikt over Møsvatn og Hardangervidda.

Fra kafeen til Hardangervidda Nasjonalparksenter har du kjempefin utsikt innover Møsvatn og Hardangervidda. Denne utsikten er nesten verdt turen inn på senteret i seg selv. 

7. Sup boards og pump track på Gausta 

På Gausta ved foten av Gaustatoppen finner du mange barnevennlige aktiviteter som: 

 • pump track 
 • minigolf
 • shuffleboard
 • SUP boards
 • minijoller og tråbåter
 • flytende badstuer 

Les mer om aktivitetene på Gausta her. 

8. Sandviken Camping

Sandviken Camping i Tinn Austbygd er en campingplass ungene elsker. Du trenger ikke være boende gjest for å benytte fasilitetene, men barna blir nok ikke lei seg for en overnatting eller to her heller.

Hos Sandviken Camping finner ungene en flott badestrand, minigolf, lekeplass med hoppepute, fiskemuligheter og sauna tønne.

9. Øysteins blyant på verdensarvssenteret

Verdensarvsenteret og Earthtree Media AS har det siste året samarbeidet om å utvikle formidling av Rjukan-Notodden Industriarv rettet mot barn og barnefamilier.  Rjukan-Notodden Industriarv er en kompleks verdensarv med mange elementer som kan være vanskelig å forstå for barn. De har utviklet de to karakterene Sam og Sara som tar barn med seg på en morsom og lærerik reise i vårt helt eget univers tegnet og illustrert med Øisteins umiskjennelige strek. 

I tillegg til karakterene Sam og Sara, som har fått sine egenskaper fra vår egen Sam Eyde og Kristian Birkeland, møter man også andre karakterer som Vassdragen fra Vinje, Sam Eyde og Kristian Birkeland. Vassdragen representerer vannkraften fra Vinje og er inspirert av dragene fra Theodor Kittelsens fantastiske Svelgfosserie.

Gjennom spennende aktivitetshefter, ny utendørs utstilling for barn på Notodden og installasjoner på våre besøksarenaer på Telemarksgalleriet og Vemork og Mæl stasjon håper vi lokalbefolkning og tilreisende finner stor glede i å fordype seg i vår fantastiske industriarv, og at dette bidrar til stolthet og kjennskap til vår felles historie.

10. Telle troll på vei til Gjuvhovd

Gjuvhovd er en lett og barnevennlig tur som byr på fantastisk utsikt utover Tinnsjøen og Gaustatoppen når du kommer på toppen.

Turen tar ca en halvtime hver vi og passer fint for små barnebein. Underveis er det plassert ut en rekke steintroll. Hvor mange troll finner barna?

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*