Ved å kjøre FV 364 inn i Tinn kommune får du oppleve mer av Tinn enn du gjør via FV 37 eller 651, og underveis kan du finne mange "skjulte" perler!

Hovin

Hovin er første bygdesamfunnet du kommer til langs fv 364 inn i Tinn Kommune. Bygda er geografisk plassert helt øst i kommunen og har Viken fylke som nærmeste nabo.

Like etter du har passert grensen til Tinn kommune, kommer du til Blefjell camping og Sandvatn området. Sandvatn er kjent for å ha varmt badevann hele sommer-halvåret, og i nordenden av vannet finner du kommunens flotteste badestrand.

I området her finner du også flere fine sykkelturer. Blant annet Holmevatn rundt og Sandvatn rundt.

Kamerina Kulturverksted

I en gammel nedlagt skolebygning ligger Kamerina Kulturverksted. Knut og Signe lever av kultur. Signe er billedkunstner og har egen utstilling i skolestua. Knut er musiker og produsent og har eget lydstudio i Gamle Fosso skole.

Matkroken

Midt i bygda ligger butikk, skole og samfunnshus. Her er det også en automatstasjon for drivstoff. Hoværinger er stolte av ”Matkroken” som nærbutikken heter. Her får du kjøpt det meste og enda litt til.

Fjellblikk kafe og camping

Hovin har også sitt eget lille vershus. På toppen av ”Saurobakken” ligger Fjellblikk kafe og camping. Her har de alle rettigheter og mulighet for overnatting i koselige campinghytter.

Espeset Bru

Espeset bru er et historisk sted i Tinn kommune. Her var det harde kamper mellom tyske invasjonsstyrker og norske soldater i aprildagene 1940. Brua ble sprengt av nordmennene, men etter noen dager med kamphandlinger trakk norske styrker seg tilbake og kapitulerte. Den offisielle kapitulasjonen av Rjukan fant også sted ved denne broen, og med det hele Øst-Norge. Det er satt opp et minnesmerke og rasteplass ved brua

Gjuvhovda

En av Tinns mest populære fottur for tiden er turen til Gjuvhovda. Dette er en kort og familievennlig tur og som byr på helt utrolig utsikt når du kommer til toppen.

Start punktet går fra Gjuvsjå.

Når du kommer med bil over den vakre Hovinheia, får du først øye på Austbygde ved ”Utsikten” der nedkjøringen fra fjellet starter.

Tinn Austbygd

Planlegg et stopp i Tinn Austbygd. Her får du en sjelden opplevelse når det gjelder utsikt og vakkert kulturlandskap.

I sentrum av Tinn Austbygd finnes interiør- og malebutikk, Kiwi dagligvare, bank samt lokalt bakeri. 

Hos det lokale bakeriet, Austbygde bakeri kan deilige kaker og en matbit nytes. Fra verandaen kan du følge med på Tinnsjørøya i elven nedenfor, eller kanskje en elvepadler kommer susende forbi.

Amfiet kan du ikke unngå å få øye på i sentrum. Sitt ned en varm sommerdag med en is eller avis og nyt stunden og få med deg folkelivet.

Sandviken Camping

Sandviken Camping ligger som hjertet i bygda. Her finner du badestrand og kafe som også er tilgjengelig for ikke-boende gjester. I tillegg byr Sandviken Camping på saunatønne, glamping telt og mange aktiviteter som minigolf, kano – og kajakkutleie. Her er det aktiviteter for liten og stor. Kanskje vil du aller helst bare sitte på brygga og nyte den uendelige utsikten over Tinnsjøen og fjellene rundt.

Tinn Austbygd slynger seg langs den buldrende Austbygdåe oppover mot Tessungdalen. Elven er verna og her finnes historiske fløtningsminner, gamle sagbruk, jettegryter og flotte badeplasser ved blankskurte berg.

Øyan Turområde

Øyan turområdet er en opplevelsessti i sentrum, hvor du finner bålplasser, amfibiedam og andre kulturelle og biologiske innslag. Det er en morsom tur med barn; la de balansere på ormen som slynger seg ca 20 meter i terrenget…

Håvardsrud Seterliv

På vei nordover kan du ta av mot Skirvedalen og her vil du etter kort tid finne den idylliske seteren Håvardsrud seterliv. Hos Håvardsrud kan du få med deg andeegg i ruge-maskinen, griser som slafser, kyr som stikk av og ikke minst salg av lokale retter.

På Håvardsrud Seterliv i Skirvedalen kan barna kose seg med alle dyrene, mens mor og far kan nyte et godt tradisjonsrikt måltid.

Lure Kulturminneområde

Ca 6 km fra sentrum nordover dalen ligger Lure og byr på tursti og historiske severdigheter. Lurefossen i majestetisk fall med naturlige helleplatåer nedover fjellsiden, er et spektakulært skue fra brua i kulturminneområdet.

Atrå—bygda med tre dalføre og et sentrum

Atrå ligger langs RV 364 og Tinnsjøen. Bygda er geografisk plassert midt i Tinn. Her finner du idrettsanlegg som lysløype, fotballbanen, idrettshall og svømmehall. Handelslaget m/Spar butikk er en viktig møteplass for unge og gamle i bygdene.

Det bor i underkant av 650 mennesker i Atrå, som består av tre dalføre og et sentrumsområde. Dalførene Hushovdalen, Gjøystdalen og Gausetdalen. Sist nevnte når helt opp til Hardanger-vidda og den betjente turisthytta Kalhovd. Dette er en spektakulær innfallsport for både ski,- sykkel,- og fotturister. Om sommeren kan du kjøre bil opp til en av innsjøene Kalhovdfjorden og Mårvatn, og/eller videre over til Gvepseborg.

Sandvenområdet

Dersom du tar av Rv 364 ved ungdomsskolen ned mot Tinn Håndverkssenter og kjører nesten ned til Tinnsjøen, kommer du til Sandven. Dette er en flott friluftsplass som også er Tinn Kommunes tilrettelagte område for bl.a. funksjons-hemmede. Her er det mange turstier, badeplasser og fiskeplasser.

Tinn Håndverkssenter

Tinn Håndverkssenter er en samlingsplass for lokale håndverkere og et utslags-sted for lokal kunst og håndverk. Åpent om sommeren for publikum.

Røyslandsbergo

Fra Rv 364, i sentrum av Atrå, er det skiltet mot Atrå Kirke og Røyslandsbergo. Dalen inn heter Gjøystdalen etter elven Gjøyst. Røyslandsbergo er blank-skurte berg som mange benytter som bade og samlingssted om sommeren.

Tinnløypa

Tinnløypa er en langrenns-trasse fra Gvepseborg til Atrå. Hele veien ser du Gaustatoppen i ulike positurer. Om sommeren kan deler benyttes som sykkel trasse.

Atrå Handelslag

Butikken som hele bygda ”eier” og har alt. Denne er verdt et besøk og du finner den mellom Atrå sentrum og grenda Maarem.

Mæl

På Mæl finner du Mæl stasjon, hvor verdensarvobjektene DF Ammonia og MF Storegut har tilholdssted. Toget til Rjukanbanen går også hit. På sommeren kan du ta tog fra Rjukan sentrum til Mæl stasjon, for så en tur på Tinnsjøen med jernbanefergen MF Storgut. Det er også mulig med omvisning på Mæl stasjon. 

Fra Mæl er det også mulig å bli med The heavy water adventure på guida kajakkturer på Tinnsjøen. 

Fjellveien Fv 651 gjennom Tuddal og ”over” Gaustatoppen. 

Når du kjører E134 fra Notodden eller Seljord og kom-mer til Sauland tar du av i Sauland sentrum mot Tuddal. Dette er korteste rute for de som ønsker å avlegge Gaustatoppen og Gausta et besøk. Denne veien til Rjukan er også for de som vil oppleve tradisjoner, vakker natur - og kulturlandskap.

Etter ca tjue minutter kommer du til kulturbygda Tuddal (400 m.o.h) med ca 350 fastboende, 1500 hytter, 3 campingplasser, butikker, kafeer, bensinstasjon, hotell, bygdetun, gallerier og kirke. Bygda ligg idyllisk til ved Bjårvatn.

Tuddal Høyfjellshotell

På veien fra Tuddal mot Gaustatoppen ligger Tuddal Høyfjellshotell. Dette er et gammelt ærverdige hotell i sveitserstil fra 1895. Med kafé i Gildehallen, restaurant, bakeri med utsalg, flott turområde og fiske. Kjent for sitt særpreg og store kokkekunst – må oppleves!

Bondal

Innerst i Tuddal ligg eventyrbygda Bondal. Når du kommer hit er det som å komme rett inn i et av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.

Her finner du blant annet Bondal snekkerverksted, hvor det produseres Telemarksmøbler og interiør av lokale snekkertradisjoner.

Stavsro kafé

Ligger ved parkeringsplassen der turstien til Gaustatoppen starter. Servering av god hjemmelaget varm og kald mat. Åpent i sommer-halvåret.

Gaustatoppen/Gaustabanen

Gaustatoppen regnes som Norges vakreste fjell. På en klarværsdag kan du se over 1/6 av Norge. Inne i selve Gautatoppen, går Gaustabanen.

Gausta

På Gausta finner du overnatting i alle sjangre. Om du ønsker store luksus hytter/leiligheter eller små og enkle hytter, hotell eller vandrehjem, så finner du dette her. Her kan du også prøve fiskelykken, ta et bad, spille tennis, minigolf eller leie tråbåter. Gode vandremuligheter til bl.a. Ørnenipa, Torreskyrkja med flere. Eller hva med en time i de populære flytende badstuene til Gaustablikk Høyfjellshotell? 

Rjukan vest

Vest for Rjukan sentrum i retning Rauland finner du også noen skjulte perler.

Selstali Seter

Selstali Seter en populær besøksgård i Gausdalen, på "baksiden" av Gaustatoppen. Selstali Seter er kjent for å være åpent så lenge det "ljos i glaset". Her får du servert nydelig setermat, kan ta del i fjøsstell eller bare nyte det rolige livet på tunet. 

Bergstaulen Seter

Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Det er Stordalen Gardsbruk som driver seteren Bergstaulen. Her kan du blant annet stifte nærmere bekjentskaper med geitene som står bak Stordalens produksjon av brunosten som stakk av med medalje i Oste-Vm i 2018. 

Hardangervidda Nasjonalparksenter

Rett før kommunegrensen til Vinje kommune passerer du besøkssenteret, Hardangervidda Nasjonalparksenter. Dette er et interaktivt og prisbelønnet besøkssenter om villreinen og naturen på Hardangervidda. 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*