For deg som søker utfordringer

Med stupbratte fjell og mektig natur, er mulighetene mange for de som søker litt energifylte aktiviteter.

Norges råeste strikkhopp

Fra hengebruen over til Vemork kan du «kaste» deg ned i et 84 meter høyt juv. Juvet på Rjukan er smalt, du ser bratte fjellsider på hver sin side og i bunn sildrer vann fra elven Måna igjennom store kampesteiner. Tenkt deg følelsen av å klyve ut på rampen på utsiden av brua, du går lengre og lengre frem til du står helt utpå kanten, instruktøren teller ned…3 – 2 – 1 og du faller fremover, adrenalinet pumper og du kjenner på den største lykkefølelsen i verden. Du gjorde det! 

Les mer om strikkhopp på Telemark Opplevelser sin hjemmeside. 

Gaustatoppen fra «baksiden»

Det er mange veier til Gaustatoppen, den tøffeste av de alle går på «baksiden» helt nede fra Rjukan. 

Denne er gradert som svart løype, med 1500 høydemeters stigning fordelt på 12 kilometer. Motbakkeløpet «Viking Challenge» går i denne traséen.

Du kan også "hoppe på" turen halvveis - ved å starte fra Selstali Seter. Da slipper du unna med 860 høydemeter og knappe 6 kilometer. 

Turen til Gaustatoppen ender ved Gaustatoppen Turisthytte, men for de tøffeste kan du ta turen helt ut til eggen. Da står du på 1883 meters høyde og kan skue utover 1/6 av Norge. Eggen er smal og på hver side har du stupbratte fjellsider ned mot Gausdalen som du kom fra og Rjukan på andre siden. Rett og slett helt rått! OBS! Vær oppmerksom på at turen til eggen ikke er merket! All ferdsel til og på Gaustatoppen er på eget ansvar. 

For alle turmulighetene til Gaustatoppen, se her. 

For deg som vil være sammen med familie og venner

For mange er ferie rett og slett bare det å være sammen. Hvor man reiser er underordnet, men man vil gjerne ha aktiviteter familien kan gjøre i felleskap. Er barna glade er som regel mor og far glade.

Rjukanbadet

Rjukanbadet er en sikker vinner for hele familien. En dag her, og ferien er nok reddet. 

Rjukanbadet er et moderne badeland med alt barna ønsker seg:

  • rutsjebaner
  • klatrevegg
  • stupebrett
  • stort uteområde med blant annet motstrømskanal

I kafeteriaen selges is, brus, pizza og det meste som barna trenger for å fylle opp magen så de orker å boltre seg i det store badelandet litt lenger. 

For mor og far tilbyr Rjukanbadet:

  • velværeavdeling
  • boblebad
  • dampbad og badstue
  • solsenger
  • solarium
  • trengingssenter

Rjukan klatrepark

Rjukan klatrepark er ikke som andre klatreparker. Eventyret starter med en tur med Krossobanen, som er Nord-Europas første kabelbane, og området byr på fantastisk utsikt mot Gaustatoppen og Rjukan.

Dette er også en temapark hvor du klatrer deg igjennom Rjukans kjente krigshistorie. Her flyktet sabotørene en februarnatt i 1943, etter å ha gjennomført den mest vellykkete sabotasjeaksjonen på norsk jord. I den tøffeste løypa, Sabotørløypa, kan du være en del av Operasjon Gunnerside - og klatre gjennom hele aksjonen.

Utfordringen starter med å klyve opp i vår Halifax flymaskin oppe i trærne - og hoppe fra den!

Det holder ikke å bare å klatre juvet, klyve inn i fabrikken og sprenge tungtvannet, du må også rømme hele veien på ski til Sverige og fly (zipline) til England for å komme i trygghet! 

Klatreparken er en ypperlig aktivitet å gjøre for hele familien - og minst like moro og utfordrende for mor og far! Dere samarbeider, hjelper og heier på hverandre igjennom alle løypene. Virkelig en fin familie aktivitet som styrker samholdet og får frem mestringsfølelsen hos alle.

For mer informasjon om Rjukan klatrepark, se www.rjukanklatrepark.no

Gaustatoppen og Gaustabanen 

Mange har et mål om å stå på toppen av Gaustatoppen og nyte den vide utsikten. De fleste vil  til toppen, og den enkleste og mest familievennlige ruten går fra Stavsro.

Gaustatoppen kan også nås med Gaustabanen. En skinnegående bane inne i Gaustatoppen som frakter deg til topps på behagelige 15 minutter.

Vandring og Gaustabanen er en perfekt kombinasjon for besøket til Gaustatoppen. Noen i reisefølget har kanskje dårlige knær eller kondisjon og tar Gaustabanen den ene eller begge vegene. Andre insisterer på å gå. Å gjøre begge deler gir en ekstra dimensjon til turen. Det er ikke hver dag man tar en bane midt inne i fjellet. 

Gaustabanen ble bygd av NATO og stod ferdig i 1959 og var «hemmelig» og utilgjengelig for de fleste fram til den åpnet for turisttrafikk i 2010.  Les mer om den her. 

Seterbesøk 

Byr hverdagen på mye mas og tjas? For familier med små og dyreglade barn, kan det være en super ferieform å reise til seters og gjøre seg fet. Det vil garantert få familien ned på jorda igjen. Kjenn på følelsen av å våkne til klingende kubjeller og kaniner som venter på en kos. Hent hønevarme egg du kan spise til frokost og ta del i fjøsstell av dyrene.

Lær mer om eld gamle norske setertradisjoner og spis så kortreist og lokal mat som det overhodet er mulig få.

Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv tilbyr begge overnattinger «på gamle måten». Lag mat på vedoven, hent vann i brønnen på tenn parafinlampen på kvelden. Dette er garantert et ferieminne som vil henge ved i lang tid etterpå.

Sykkeltur på Hardangervidda

Ta med vennegjengen eller familien på en flott sykkeltur på Hardangervidda. En tur som er omtalt som en av Norges vakreste sykkelturer. Starten på sykkelturen er helt spesiell. Nord-Europas første taubane, Krossobanen, løfter deg opp fra Rjukan til startpunktet på 886 m.o.h. Ta deg tid til å besøkte utsiktspunktet før du tar fatt på turen.

Sykkelturen kan enten gå inn til Kalhovd Turisthytte, Mårbu Turisthytte eller som en rundtur til Atrå og tilbake til Rjukan. 

Uavhengig av rutevalg vil du passere Kalhovd Turisthytte (om du ikke har snudd og syklet tilbake til Krossobanen). De siste kilometerne av turen går langs Kils- og Kalhovd-fjorden med flott utsyn over vidda.

Les mer om Sykkel på Hardangervidda her. 

For deg som vil lade batteriene

Lengter du etter urørt natur, stillhet og trenger å lade batteriene så byr Rjukan på varierte turmuligheter og ca 800 fiskevann. Rjukan er den sørlige innfallsporten til Nordens største nasjonalpark, Hardangervidda, så mulighetene er mange for de som ønsker litt alenetid og "flykte" fra hverdagen.

Turer på Hardangervidda

Hardangervidda kan entres med taubanen Krossobanen eller katamaranen MB Fjellvåken. Hardangervidda kan krysses fra sør til vest, eller du kan legge ut på fine rundturer med start og mål på Rjukan.

MB Fjellvåken frakter deg innover idylliske Møsvatn til ditt startpunkt, Mogen. På veien passerer du vakker høyfjellsnatur og gamle fjellgårder. Vel inne på Mogen, ligger Mogen Turisthytte, som er kjent for sine gode og lokale måltider.

Fra Mogen kan du nå mange av av DNT's hytter. Du kan enten gå i retning Stordalsbu – Kalhovd eller Lågaros. Ved Lågaros kan du gå videre mot for eksempel Finse eller Geilo, eller en rundtur til Mårbu – Kalhovd for så til Gvepseborg, og Krossobanen ned til Rjukan. Turene kan selvsagt tas i begge retninger.

Hardangervidda byr på uendelige turmuligheter. Du kan bo på DNTs hytter eller ta med telt. Naturen byr på både flate vidder og småkupert terreng. Legg kilometerne bak deg mens du nyter roen, den rene luften og dyre – og plantelivet som naturen byr på. Kanskje er du heldig å få se noen av reinsstammene som lever på vidda som prikken over i-en. 

Vandring

Ønsker du litt kortere turer enn hva Hardangervidda byr på, har vi et vidt spekter av tilrettelagte turer. Gaustatoppen er nok den mest kjente, men ønsker du mindre folksomme turer, så se oversikt over andre turer her.

Badstuer

Både Gaustablikk Høyfjellshotell og Sandviken Camping byr på badstuer litt utenom det vanlige. Kanskje har du vandret hele dagen og vil nyte et forfriskende bad før du kjenner på varmen som brer seg i kroppen når du kommer inn i en varm badstue.

På Gausta er det sjøsatt to flytende badstuer, hvor kan du nyte utsikten av Gaustatoppen mens du reflekterer over dagens opplevelser, mens på Sandviken Camping er det en sauna tønne som venter på deg og som byr på utsikt utover vakre Tinnsjøen.

Padleturer

Lad batteriene med padleårene i hendene enten i en kajakk eller kano. Mulighetene er mange for leie samt organiserte turer. 

På Gaustablikk Høyfjellshotell er det kanoer til utleie. Her kan du padle på idylliske Kvitåvatn hvor du til enhver tid har fantastisk utsikt mot Gaustatoppen. 

Sandviken Camping ligger vakkert til ved Tinnsjøen. Her finnes det utleie av både kanoer og kajakker. Betjeningen hos Sandviken Camping kan være behjelpelige med frakting dersom det er ønskelig å padle på mindre vann enn Tinnsjøen. 

Organiserte turer

The Heavy Water Adventures arrangerer kajakkturer både på Møsvatn og på Tinnsjøen.

Se https://www.heavywateradventures.com/ for mer informasjon. 

For deg som er kultur- og historieinteressert

Med sin unike industri-, krigs og kulturhistorie er Rjukan obligatorisk å besøke for deg som vil oppleve og lære noe nytt på ferieturen.  

Verdensarvsenteret på Vemork

I 2015 ble Rjukan - Notodden industriarv innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, basert på en epokegjørende norsk oppfinnelse: Industriell fremstilling av kunstgjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft.

Kunstgjødsel livnærer millioner av mennesker og hindret verden fra hungersnød. Mer om denne historien, som er så viktig at UNESCO har sagt at den må tas vare på for menneskeheten, kan du lære på verdensarvsenteret på Vemork.

Kampen om tungtvannet

Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje aller mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å bruke tungtvannet fra Vemork til å utvikle atomvåpen. 

Høsten 2017 startet Norges første og Europas største industriarkeologiske utgraving. "Jakten på tungtvannskjelleren". Håpet var å finne kjellergulvet til rommet hvor tungtvannsanlegget stod, uten for store skader. Etter noen intense uker kunne Norsk Industriarbeidermuseum bekrefte at ikke bare kjellergulvet, men hele kjelleren var funnet så godt som intakt. I år starter byggingen av nytt museum for bevaring av en av verdens mest berømte kjellere.

Mer informasjon om Norsk Industriarbeidermuseum på www.nia.no 

Sabotørstien

Vil du oppleve mer av sabotørenes strabaser, kan du kombinere friluftsliv og historie med en vandring i Sabotørstien, som er siste etappe av veien motstandsfolkene brukte da de snek seg ned for å sprenge tungtvannsfabrikken.

Turen kan du gå med eller uten guide.

Rjukanbanen

Rjukanbanen, med jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut, forvalter og formidler spennende og spektakulære historier gjennom turer og aktiviteter på land og vann. Dette er en eventyrlig og unik historisk troika fra norsk industrireisings barndom. 

Rjukanbanen åpnet i 1909 etter en anleggsperiode på to år. Den ble etablert for transport av kunstgjødsel og råvarer for industriselskapet Hydro, samt frakt av annet gods og passasjerbefordring. 

Den historiske banen fraktet godset over Tinnsjøen fra Tinnoset, før ferden gikk videre på land fra Mæl til Rjukan, med sidespor til Vemork.
Industritransporten ble nedlagt i 1991, men Rjukanbanen som museumsbane er i full fart.

Hardangervidda Nasjonalparksenter

På Hardangervidda Nasjonalparksenter finner du en prisbelønnet interaktiv utstilling om naturen og villreinen på Hardangervidda.  

Lær mer om reinens vandringer i forhistorisk tid, og se unike redskaper laget av villreinbein, eller lær om villreinens liv på Hardangervidda ved å følge reinsdyret "Bella" på sine vandringer på vidda i 2012. 

Se www.hardangerviddanasjonalparksenter.no for mer informasjon. 

Solspeilet

Rjukan er solløs fra oktober til mars, og allerede i 1913 ble det lansert en idé om et solspeil. Planene lot seg ikke gjennomføre da, men 100 år senere bygget kommunen enorme speil 450 meter opp i den nordlige fjellsiden. Speilet følger solas bane og sender strålene ned på Rjukan Torg.

For mer inspirasjon og info om Rjukan se: 

Din optimale Rjukanferie: 

Vi skreddersyr din optimale Rjukanferie!!

Kontakt oss på bestilling@visitrjukan.com 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*