Solspeilet på Rjukan har stort sett fungert som det skal siden åpningen i 2013. Men i finværsperioden vi har hatt nå har dessverre ikke besøkende kunne nyte solstrålene på Rjukan torg. Solspeilet drives av sol og vind – og dersom det ikke skulle være nok til å fylle batteriene – så er det et dieselaggregat som skal slå inn. Og hva gjør vi når aggregatet ikke virker? Akkurat dét ble IT - konsulent Erik Bråthen i Tinn kommune sin utfordring, han er tildelt driftsansvaret for solspeilet.

Plassert 750 meter opp i fjellsiden, så sier det seg selv at det ikke er enkleste ankomsten vinterstid. Å ta seg opp fra sentrum var utenkelig.

Med et godt samarbeid mellom flere etater, fant de løsningen.

- Det ble søkt om scooter løyve fra Øvrestaul til øvre stasjon på Gvepseborg. Tinn brannvesen fraktet meg og Johnny Mårdalen fra Bilfinger inn. Avreise gikk kl. 07.00 med mellom -22 og – 30 grader effektive med vind i ansiktet bakpå scooteren, og det ene øyet mitt frøs igjen så jeg måtte tine det for å åpne det igjen, sier Erik Bråthen i Tinn kommune.

Fra tregrense over solspeilet gikk turen på truger for Erik og Johnny. Fra ca 950 moh.og ned til 740 moh. ved solspeilet brukte de 1,5 timer i dyp snø.

– Det var heldigvis ikke fare for ras, da måtte vi snudd.

Gutta var spente på om de fant feilen, men heldigvis tok det ikke mer enn 10 minutter før Johnny fikk i gang aggregatet.  

- Det måtte kjøres i manuell modus og manuelt starte anlegget. Anlegget hosta og harka og hadde tydeligvis vanskelig med å starte, men det kom seg etter hvert, og da var det full jubel sier Erik Bråthen.

Solspeilet reiste seg fra dvalen. Men siden speilet hadde ligget i «low power» en stund, så hadde det samlet seg snø og is på heliostatene og da ligger den bakoverlent.

Solcellepanelet var også rikelig tildekt med snø slik at lyseffekten har vært dårlig. Hvilket betydde mer jobb på Erik og Johnny.

Etter 20 minutter med måking var det meste av snøen foran solcelle panelet fjernet. Men hva med snøen på speilene?

- Vaskekosten ble redningen der, sier Bråthen og ler.

Klatreturen opp igjen til scooteren var seig og tung. 200 høydemeter rett opp i dyp snø kjennes på kroppen, sier Bråthen, men veldig fornøyd med at feilen raskt ble funnet og roser det gode samarbeidet med Bilfinger, Tinn kommune og Tinn brannvesen.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*