Du har kanskje hørt at sola er borte fra Rjukan halve året. Med Krossobanen er ikke det noe problem. De røde og blå vognene frakter deg opp til sollyset – som de har gjort i 89 år. Århundrets HMS-tiltak, sier vi, for Hydro bygde kabelbanen for å sikre god helse blant sine arbeidere. Friske arbeidere jobber selvsagt best.

Den gode følelsen er å komme opp på fjellet når byen ligger i skygge. Selv om sola ikke alltid skinner er det uansett mer luftig på toppen.

På knappe 5 minutter er du nesten 500 meter høyere opp – på 886 m.o.h. Herfra har du den beste utsikten til verdensarvbyen Rjukan.

Det gamle kontrollrommet vitner om en tid hvor vognene ble betjent fra kontoret. Nå styres vognene med moderne systemer av konduktøren i vognen.

Fra terrassen på toppstasjonen har du flott og vid utsikt. Gaustatoppen minner om en pyramide fra denne vinkelen.

Krossobanenen løfter deg til starten av Hardangervidda, hvor du finner en av landets fineste sykkelveger. Det er også rikelig med vandremuligheter, enten du velger en kort og tilrettelagt tur på Solstien eller tar fatt på en hytte-til-hytte tur i DNTs nettverk.


Vaieren som holder vognene oppe blir årlig revidert, og utstyret blir vedlikeholdt for å tilfredsstille alle krav. Vognene har fraktet både hester og store byggematerialer.


Krossobanen frakter flest passasjerer på sommeren. Den enkle og raske adkomsten til høyfjellet og utsikt frister mange. Vognene har fått navn fra naturen og fra eget utseende; Blåbæret og Tyttebæret.

Krossobanen byr også på vinterlige aktiviteter. På toppen er det både kvistede og preparerte løyper. For den som søker spenning kan vi friste med den 4,3 km lange Ryes vei som slynger seg ned fjellsida, under banen. Her er populært å ake på kjelke. NB! På eget ansvar.

Gvepseborg kafe byr på vid utsikt til byen og Gaustatoppen. Det moderne bygget serverer på god mat i koselige lokaler på Krossobanens toppstasjon. 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*