Heidi og familien hennes har reist på Norgesferie i over 10 år og opplevd store deler av Norge, men ingen plass har trollbundet henne mer enn Rjukan.

- Variasjonen i naturen her er helt fantastisk. Høye fjell, nydelig skog og vakker utsikt. Det er veldig mye å gjøre på en liten plass og en perfekt destinasjon for Norgesferien, sier Heidi Tovdal og smiler.

En som virkelig har fått øynene opp for Rjukan er Heidi Tovdal fra Oslo. Hun «oppdaget» Rjukan for tre år siden, da hun selv reiste dit på Norgesferie med familien. Siden den gang har du vært helt betatt av den historiske fjellbyen med stupbratte fjell og mektig natur.

- Norgesferie er noe vi som familie har gjort i over 10 år, vi reiser aldri utenlands om sommeren. Vi har reist land og strand, helt fra Oslo og opp til Nord med to barn og takboks. Det er absolutt den beste måten å feriere på, forteller tobarnsmoren og fortsetter: 

- I Rjukan er det massevis av muligheter, både for store og små. Jeg har vært der med barna mine, på tur med venner og med faren min på 70 år. Jeg og pappa overnattet på Rjukan Admini Hotell, var på Vemork museum, tok Krossobanen til Gvepseborg og Gaustabanen til toppen av Gaustatoppen. Rjukan har virkelig noe for alle og jeg har forelsket meg helt i denne plassen.

Topp tre i Rjukan

Etter flere turer til Rjukan de siste årene spurte vi Heidi om hun kunne dele sine topp tre tips til hva man bør få med seg i Rjukan.

  • Krossobanen er viktig å få med seg. Det er utrolig fint på den siden av Rjukan. Her er det masse fine turmuligheter og du har hele Hardangervidda ved dine føtter. 

  • Gaustatoppen må man såklart få med seg, enten om man går opp eller tar banen, begge deler er en opplevelse i seg selv. På toppen kan du ta deg en vaffel i kaféen, mens du i klarvær kan se omtrent en sjettedel av Norge.

  • Det er fantastisk å sykle i Rjukan og virkelig noe jeg anbefaler alle å gjøre, uansett utgangspunkt. Du får så mange flotte bakker og nydelig utsikt, med Gaustatoppen og alt naturen har å by på. Til helgen skal jeg og noen venner sykle «Tour de Rauland». En 6 timers tur, hvor vi sykler Rjukan - Rauland - Rjukan. Vi tar det som en heldagstur og skal innom Mjonøy bakeri på veien. Et lokalt bakeri jeg har hørt mange skryte av.

Heidi oppfordrer familier og par til å legge ut på Norgesferie i sommer, og legge inn Rjukan som et stopp på veien. 

- Fordelen med Norgesferie er jo friheten til å kunne gjøre akkurat som man vil, når man vil. Det er det beste og jeg håper det gir mersmak, avslutter hun.

Dette kan du oppleve i Rjukan i sommer

Det er mange motivasjonsfaktorer som spiller inn når vi reiser på ferie, og her kommer vi med noen forslag ut i fra hvilken type tur du vil ha.

Strikkhopp for deg som søker utfordringer

I Rjukan finner du Norges råeste strikkhopp og fra hengebruen over Vemork kan du «kaste» deg ned i et 84 meter høyt juv. Juvet på Rjukan er smalt, du ser bratte fjellsider på hver sin side og i bunn sildrer vann fra elven Måna gjennom store kampesteiner. NB! Strikkhopp MÅ forhåndsbestilles her! 

Rjukan klatrepark for den aktive

Rjukan klatrepark er ikke som andre klatreparker. Eventyret starter med en tur med Krossobanen, som er Nord-Europas første kabelbane, og området byr på fantastisk utsikt mot Gaustatoppen og Rjukan.

Gaustatoppen og Gaustabanen

Mange har et mål om å stå på toppen av Gaustatoppen og nyte den vide utsikten. De fleste vil gå til toppen, og den enkleste og mest familievennlige ruten går fra Stavsro.

Gaustatoppen kan også nås med Gaustabanen. En skinnegående bane inne i Gaustatoppen som frakter deg til topps på behagelige 15 minutter.

Seterbesøk for hele familien

Byr hverdagen på mye mas og tjas? For familier med små og dyreglade barn, kan det være en super ferieform å reise til seters og gjøre seg fet.

Lad batteriene med turer på Hardangervidda

Lengter du etter urørt natur, stillhet og trenger å lade batteriene så byr Rjukan på varierte turmuligheter og ca 800 fiskevann. Rjukan er den sørlige innfallsporten til Nordens største nasjonalpark, Hardangervidda, så mulighetene er mange for de som ønsker litt alenetid og "flykte" fra hverdagen.

Hardangervidda kan entres med taubanen Krossobanen eller katamaranen MB Fjellvåken. Hardangervidda kan krysses fra sør til vest, eller du kan legge ut på fine rundturer med start og mål på Rjukan.

Ønsker du litt kortere turer enn hva Hardangervidda byr på, har vi et vidt spekter av tilrettelagte turer. Gaustatoppen er nok den mest kjente, men ønsker du mindre folksomme turer, så se oversikt over andre turer her.

Opplev Rjukans industri- og kulturhistorie

Med sin unike industri-, krigs og kulturhistorie er Rjukan obligatorisk å besøke for deg som vil oppleve og lære noe nytt på ferieturen.  

I 2015 ble Rjukan - Notodden industriarv innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, basert på en epokegjørende norsk oppfinnelse: Industriell fremstilling av kunstgjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft.

Kunstgjødsel livnærer millioner av mennesker og hindret verden fra hungersnød. Mer om denne historien, som er så viktig at UNESCO har sagt at den må tas vare på for menneskeheten, kan du lære på verdensarvsenteret på Vemork.

Kampen om tungtvannet

Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje aller mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å bruke tungtvannet fra Vemork til å utvikle atomvåpen. Mer informasjon om Norsk Industriarbeidermuseum på www.nia.no 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*