Konditoren deler hemmeligheten bak suksessoppskriften.
– Det går gjetord om dette bakverket. Vi har folk innom som forteller at de har kjørt helt fra Tønsberg – bare for å smake på napoleonskaka vår, sier Torbjørn Vågsland, mens han bærer på et titalls kakestykker. De skal opp til «Rjukan-damene» i andre etasje.


Ikke for «Hvermansen»: For 100 år siden var det bare de fine og fjonge Rjukan-fruene som bestilte et eksklusivt stykke «millefeuille» på konditoriet. Og selv om den herskapelige smaken er den samme, er det heldigvis blitt en godbit alle kan nyte med god samvittighet i dag.


Himmelsk vaniljekrem

– Knasende sprø bunn, silkemyk melisglasur og «en helt ubeskrivelig vaniljekrem» .


Slik beskriver stamgjestene Napoleonskaka til Torbjørn. Den franske «tusenlags»-kaka serveres alltid nybakt på Eyde konditori – som ligger som et naturlig samlingssted midt i Rjukan sentrum.


Deilig klassiker: Den tradisjonsrike napoleonskaka har kanskje ligget i litt brokk i Norge de siste årene, men gjør definitivt et sterkt comeback hos Torbjørn på Eyde konditori (tidligere Vestfjorddalens konditori).


En familiehemmelighet


Napoleonskaka – eller millefeuille som den heter på fransk – er et bakverk som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Og skal vi tro konditoren, er kaka hans nesten like gammel:
– Jeg bruker en oppskrift som er bevart i familien gjennom generasjoner. Den er i hvert fall 100 år gammel, forteller han.
– Og hva er den hemmelige ingrediensen?
– Det er viktig å bruke ekte vanilje av høy kvalitet. Hos oss finner du ingen kunstige ingredienser eller lettvinte løsninger. Men jeg kan ikke røpe alt heller, sier konditoren med et smil på lur.


Kaffeslabberas: Når dagens «Rjukan-fruer» samles rundt napoleonskaka, sitter praten løst. – Det morsomme med Rjukan er at vi fortsatt bruker kallenavn på folk, det sitter igjen fra gammelt av.
Har du for eksempel hørt om fruen som bare ble kalt «Kraftbeinet»? sier Gitte Danielsen til latter fra resten av gjengen.


Beskjeden konditor

Og selv om Rjukan-damene er samstemte i at de setter tennene i verdens beste napoleonskake, er konditoren selv mer beskjeden.
– Om det virkelig er den beste napoleonskaka i hele verden, det tør jeg ikke å si, sier Torbjørn og ler.
– Men den er fryktelig god.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*