- De som trodde de ikke kom til å få oppleve noe storslått i sommer - de må tro om igjen. I Telemark fikk vi oppleve en av verdens viktigste natur- og kultursteder, nemlig verdensarven Rjukan - Notodden, forteller Marit og Terje Kræmer.

Ekteparet fra Tønsberg tok turen til Rjukan- og Notodden for å oppleve verdensarven. Det ble en tur de sent vil glemme.- Det var en helt fantastisk tur som jeg absolutt vil anbefale andre å reise på. Vi fikk vite så mye spennende om industriarven, ting vi ikke hadde en anelse om. Visste du for eksempel at da Vemork stod ferdig i 1911 var det verdens største kraftstasjon? Det er jo litt av en bragd, forteller Terje Kræmer, tydelig imponert.

- Ja, det var virkelig en lærerik dag, med mye interessant informasjon om industriarven og samfunnet i Rjukan og Notodden på den tiden. Jeg synes det er viktig at man bruker litt tid på å bli kjent med sitt eget lands historie. Det er utrolig spennende, legger Marit Kræmer til.

Rjukan - Notodden - en av 1000 verdensarvsteder

I dag er det over 1000 verdensarvsteder rundt om i verden, fra ikoniske konstruksjoner som Den kinesiske mur og Operahuset i Sydney til historiske bosettinger og unike kultur- og naturlandskap. I 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv skrevet inn som en av disse stedene på den prestisjefylte listen.

- Utvalget til UNESCO er basert på ti kriterier som omfatter innovasjon, kulturhistorie og natur, og en viktig del av arbeidet til UNESCO er bevaringen av naturområder og byggverk som sier noe om det menneskelige liv gjennom historien og regnes som uerstattelige - noe Rjukan-Notodden industriarv representerer, forteller Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved verdensarvsenteret.

Rjukan - Notodden industriarv er en av åtte steder i Norge som har fått plass på UNESCOs liste så langt. 

«Det er framtiden vi bygger»

Det var gründeren Sam Eydes visjon om å «sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene», som var starten på det som skulle bli Hydro og et industrieventyr Norge ikke hadde sett maken til.

- Sam Eyde regnes som både Hydros og Rjukans grunnlegger. Han var en visjonær mann som tenkte stort, kjent for utsagn «det er framtiden vi bygger», forteller avdelingslederen for verdensarvsenteret.

Den lokale verdensarven er fundamentert på fire grunnpilarer; kraftanleggene, fabrikkområdene, transportåra og det som blir kalt for the company towns, byene Rjukan og Notodden.

- Rjukanbanen er en av bæresøylene i Rjukan – Notodden Industriarv og utgjør en av de fire grunnpilarene, også kalt transportåra. Rjukanbanen består av tog og jernbanefergene MF Storegut og DF Ammonia, forteller Sælebakke.


Rjukanbanen og Tinnosbanen ble etablert for å frakte materialer og råvarer til Rjukan, og ikke minst få det ferdige produktet kunstgjødsel ut på verdensmarkedet.

Musealt fartøy

Toget til Rjukanbanen går mellom Rjukan og Mæl stasjon flere ganger i uken i høysesongen. Les mer her. 

Eventyrets startsted

Notodden var startstedet for verdens første vellykkede industrielle produksjon av gjødsel. I første omgang sørget kraftverket Tinfos I, i neste omgang Svelgfoss, for energien som skulle til for å framstille kunstgjødsel ved hjelp av lysbueovnen og Birkeland-Eyde-metoden.

- På Notodden var kraftverket Tinfos I i drift allerede i 1901, men mer kraft måtte til og større fabrikker skulle bygges. Rjukanfossen ble derfor grunnlaget for Vemork, som da det stod ferdig i 1911 var verdens største kraftverk, forklarer Sælebakke.

Maskinhallen på Vemork er selve hjertet i Rjukan-Notodden industriarv, og huser nå NIA og verdensarsenteret. 

- Her kan man i dag få historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig, om den berømte tungtvannsproduksjonen som fant sted i kjelleren.

Opplev «The Company Towns»

Oppleve verdensarven og the company towns, Rjukan - Notodden i sommer. Bor du på Sør-Østlandet er ikke turen lang og vi kan love deg at du får en spektakluar natuopplevelse på vegen.

Notodden

Det var i Notodden hele eventyret startet og området rundt Tinfos er et imponerende skue. Her kan du få med deg de ærverdige ingeniørboligene langs kanalvegen og gå igjennom Grønnbyen og se de originale og særegne arbeiderboligene. Vi anbefaler et besøk på Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv sin utstilling Gnisten på Notodden, som nettopp handler om oppstarten og de første årene med gjødselproduksjon.

Rjukan

Kjøreturen fra Rjukan til Notodden tar ca. 1 time og her kjører du i naturskjønne omgivelser, enten l Hovin eller over Tuddal. Ved Mæl stasjon, omtrent 10 kilometer før Rjukan sentrum, kan du se jernbanefergene M/F Storegut og D/F Ammonia.

Byen Rjukan gikk fra å være et bondesamfunn ved navn Såheim til å være en fullverdig industriby med fabrikkområder, boligområder og et omfattende transportsystem i løpet av 13 år, og var datidens mest moderne by i Norge. Med en spasertur rekker du over mange av områdene som er sentrale for verdensarven; fabrikkområdet til Hydro, Villaveien, Flekkebyen, Rødebyen, og Tyskerbyen. 

Natten kan du tilbringe på herskapelige Rjukan Admini hotel, som inntil nylig var gjestehus for Norsk Hydro på Rjukan. Her var det kun prominente gjester som kongelige som fikk anledning til å overnatte.

Rjukan Admini ble reist av Norsk Hydro`s grunnlegger Sam Eyde, og har vært en vel bevart hemmelighet for mange.

Pakketilbud

Vil du oppleve det samme som ekteparet Kramer? Sjekk ut vårt pakketilbud "Opplev verdensarven Rjukan - Notodden". 

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*