Bli med på en vandretur gjennom Rjukan sentrum - byen uten kjøpesenter. Her kan du rusle rundt i historiske gater, besøke unike butikker og spise det som kanskje er verdens beste napoleonskake.

Rjukan sentrum har vært en møteplass for handel siden det ble bygget et helt nytt industrisamfunn på tidlig 1900-tallet. På bare 10 år ble bygd forvandlet til by, og et moderne bysamfunn med over 10.000 innbyggere vokste frem.

I dag ser Rjukan litt annerledes ut, med et litt mindre folketall, men med en helt spesiell historisk atmosfære. I Rjukan sentrum finner du nemlig de små intime butikkene, koselige spisestedene og sosiale treffpunktene. Alt dette er med på å gjøre byen til en helt spesiell plass.

Bli med Silje Larsen (22) og Trine Hellestø (21) fra Egersund på en vandretur gjennom sentrum. Rjukan er venninnenes andre stopp på Norgesferien og de ønsker å få med seg mest mulig av det de rundt 35 store og små butikkene Rjukan har å by på.

Speilet som gir sol til Rjukan

Venninnene fra Egersund startet vandreturen ved Rjukan Torg, hvor de lot seg fascinere av det berømte Solspeilet som er montert i fjellveggen 724 moh, ca. 450 meter rett over torget. 100 år etter at Oscar Kittelsen og Sam Eyde lanserte ideen om å bringe sola ned til folket på Rjukan, ble Solspeilet en realitet.

- Det er ganske kult å tenke på at om vinteren er det ikke sol her, så derfor satt de opp Solspeilet for å få sollys ned i byen, sier Silje Larsen.

- Ja, og solspeileffekten er selvsagt størst om vinteren, men jeg kan faktisk kjenne at den varmer nå som sola skinner på den oppe i fjellsiden, legger Trine Hellestø til.

Hvert år feires solas tilbakekomst med en stor solfest på Rjukan Torg.

Norges beste garnbutikk

Rjukan sentrum har flere unike butikker og en av disse er Mina´s Kreative Hjørne. Dette var venninnene fra Egersunds første stopp på byrunden, og som to erfarne strikkere fant de seg fort til rette.

- Vi ble oppmerksomme på strikketøyet som lå utenfor og tenkte at vi hvertfall måtte strikke en pinne eller to før vi gikk videre, forteller Silje Larsen.

- Ja, også kunne vi jo ikke la være å se at butikken var kåret til Norges beste garnbutikk, legger Trine Hellestø til og smiler.

Det var ikke uten god grunn at Mina´s Kreative Hjørne ble kåret til Norges beste garnbutikk i 2018. Butikken drives nemlig på ekte lidenskap.

- Det var utrolig stort for ei gründerjente som meg å bli kåret til Norges beste garnbutikk. Det hadde jeg ikke trodd da jeg for fem år siden gikk fra 12 kvadratmeter i lillehuset i hagen, til 200 kvadratmeter her i sentrum, forteller Mina Listaul Dahle.

Mina skapte sin egen arbeidsplass da hun og mannen mistet jobben for snart fem år siden.

- Jeg har alltid vært kreativ og hatt en drøm om å åpne min egen butikk. Så når jeg mistet jobben gjorde jeg hobby om til levebrød. Det angrer jeg ikke et sekund på, forteller hun og fortsetter:

- Jeg driver butikken på lidenskap og det kiler i magen når jeg sitter hjemme på kvelden og vet at jeg skal på jobb dagen etter.

Det er ikke noe tvil om at Mina brenner for det hun driver med og at hun valgte rett i å satse på butikken den gangen for fem år siden. Hun er heller ikke i tvil om at hun har åpnet på riktig sted.

- Det å drive butikk på et lite sted, sånn som Rjukan, er egentlig helt fantastisk. Jeg kunne aldri tenkt meg å ha butikken min på et stort kjøpesenter. Her får jeg et helt spesielt bånd til kundene. Det er det som er en ekte nisjebutikk, forteller den sprudlende butikkdriveren.

You & Me - trendhuset i Rjukan

Rjukan har et bredt spekter av butikker og litt lenger ned i handlegaten tok jentene turen innom trendbutikken «You & Me». Her fikk de god hjelp av butikkeierne Hilde Midtbøen og June Christensen, som etter mange års erfaring har god kunnskap om klær og mote.- Vi har alltid hatt en stor interesse for klær og mote, og et ønske å åpne en butikk i Rjukan som kunne tilby det nyeste innen trender til både lokalbefolkning og turister, forteller Hilde Midtbøen.

Det var for seks år siden at Hilde og June, etter mange års vennskap, bestemte seg for å si opp sine respektive jobber og åpne den populære klesbutikken.

- Vi hadde begge to lang erfaring fra hver vår butikk og fant etterhvert ut at vi ville å bygge opp og skape noe sammen, forteller June Christensen.

«You & Me» har klær til dame og herre, unge og voksne. Av kjente merkevarer finner du blant annet Object, Pieces, Only og Jack and Jones.

Vegg i vegg med «You & Me» ligger Hårgalleriet, en trendy frisørsalong med dyktige frisører.


- Når du kommer inn på «You & Me» kan du få en total makeover. Her kan du inn på Hårgalleriet for å få fikset sminke og hår, samtidig som du kan få nye antrekk til forskjellige anledninger inne hos oss, avslutter Hilde Midtbøen.

Hit reiser du for å smake på verdens beste napoleonskake

Torbjørn selger noe du ikke kan motstå - nemlig det som sies å være verdens beste napoleonskake. Konditoren på Eide Konditori forteller at det går gjetord om bakverket som for 100 år siden kun var til glede for de fine og fjonge Rjukan-damene, men som i dag heldigvis er blitt en godbit venninnene fra Egersund kan nyte.

- Vi bor hos en venninne av mormoren min mens vi er på besøk her og hun skrøyt stort av napoleonskaken, og det med god grunn, forteller Silje Larsen.

- Knasende sprø bunn, silkemyk glasur og "en helt ubeskrivelig vaniljekrem".
Slik beskriver jentene Napoleonskaka til Torbjørn etter å ha spist og kost seg ute i solen.– Jeg bruker en oppskrift som er bevart i familien gjennom generasjoner. Den er i hvert fall 100 år gammel. Du finner ingen kunstige ingredienser eller lettvinte løsninger, men jeg kan ikke røpe alt heller, sier konditoren med et smil på lur.

En av Rjukans eldste butikker

Gullsmed Sando er en av Rjukans eldste butikker, med over 100 års fartstid. Her får du håndlaget bunadsølv til hvilken som helst bunad, dåpsgaver og andre type smykker.

- Vi kommer fra fire generasjoner gullsmeder og her står to av dem, sier Jørgen Sando og ser bort på faren sin.- Ja, vi er gullsmedmestre begge to, akkurat som min far og bestefar var, legger Kolbjørn Sando til.

Gullsmed Sando spesialiserer seg på bunadsølv og jobber hele tiden med å holde en god faglig profil. Alt bunadsølv Gullsmed Sando leverer er norskprodusert.

- I de fleste gullsmedbutikker du kommer inn i møter du folk som ikke er gullsmeder, mens her er vi to gullsmedmestre som får til litt av hvert på verkstedet vårt, forteller Jørgen Sando og tar oss med bak på verkstedet hvor faren sitter og jobber.


Kolbjørn Sando er 82 år og tredjegenerasjons gullsmed. Han jobber fortsatt hver dag og har blant annet fått kongens fortjenestemedalje for arbeidet sitt.

- Jeg elsker yrket mitt og kan sitte i timesvis hver dag. Det er dette som er livet mitt og jeg jobber for å lage bunadsølv folk blir stolte av å være, avslutter han.

Gullsmed Sando har også laget flere smykker som kjennetegner Rjukan, blant annet av Rjukanfossen og Gaustatoppen.

En karakteristisk by

- Det har vært en veldig fin dag. Rjukan er en skikkelig koselig by, med så mange hyggelige og imøtekommende folk, forteller Silje Larsen, etter å ha tilbragt en dag rundt i byen.

- Ja, det er en utrolig fin plass. Byen her er veldig karakteristisk, med alle trehusene og den trivelige handlegaten. Jeg har aldri før sett noe lignende, legger venninnen til.

Etter en vandretur rundt i Rjukan sitter jentene igjen med mange flotte inntrykk og gleder seg til å oppleve resten av Rjukan.

- I morgen skal vi gå til Gaustatoppen, noe vi gleder oss veldig til, avslutter Trine Hellestø.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*