Når du sykler Kraftvegen mellom Gvepseborg og Kalhovd, handler det ikke om hvor lang tid du bruker, men hvor lang tid du ønsker å bruke.
Av Bjørn Harry Schønhaug


-    Det er en kraftfull opplevelse.


Jenny Fossum Grønn i Tinn kommune gleder seg til en sommer der hun håper mange vil få en rik sykkelopplevelse på den 30 kilometer lange veien fra Gvepseborg på toppen av Krossobanen og videre inn til Kalhovd turisthytte. Mulighetene er mange for fjellturister på to hjul. Fra Rjukan i Telemark er veien kort før du befinner deg på snaufjellet og Hardangervidda. 


-    Dette er et helt spesielt område. Det er ikke så mange steder denne type natur er så tilgjengelig som her, sier Grønn.
Det at naturen er så tilgjengelig, krever ekstra varsomhet og hensynsfull ferdsel, både for syklende, gående og bilister. 

Med en nærhet til Rjukan og stedets spennende industri- og krigshistorie, samt en spektakulær natur med Gaustatoppen som det fremste, får du en vanvittig kontrast om du legger årets sykkelferie til hjertet av Telemark.

-    Det passer perfekt å kombinere med en tur til Gaustatoppen, men på vidda får du en annen ro og stillhet.


Bygd av tvangsarbeidere


Finse og nordsiden av Hardangervidda har Rallarveg, Jotunheimen har Melkevegen. Nå invitere Rjukan på østsiden av Hardangervidda til Kraftvegen.

Helt tilbake i 1916 ble det bygd damanlegg. Da den andre verdenskrig kom, trengte okkupasjonsmakten mer strøm til kraftkrevende industri på Herøya I Porsgrunn. I 1941 begynte de på Mår-anlegget. For å få maskiner og utstyr inn på fjellet til Kalhovd, oppsto raskt behovet for en vei. Utenlandske tvangsarbeidere og unge, norske menn utkommandert til nazistenes Arbeidstjeneste (AT), sto for byggingen. Etter bombingen av Herøya i 1943 forsvant tyskernes behov for kraft fra fjellet, men de etterlot seg en vei fra Gvepseborg til Kalhovd. Det er veien som syklister i dag kan oppleve fra sykkelsetet. 
-    Når du sykler, passerer du flere dammer som ble reist da Mår-anlegget ble sluttført etter krigen, forteller Karin Rø fra Visit Rjukan.


-    Det gir syklistene en opplevelse av miljøet og historien, påpeker Grønn.
Det er viktig for syklistene å huske at de deler veien med bilister. Det er en del hytter mellom Gvepseborg og Rjukan, og kraftverket vedlikeholder anleggene sine. Det hender også at du møter på turister i bil. Selv om du ikke kommer til å møte mange, er det noen ting du skal tenke på:
-    Husk at du deler veien med bilister. Det er viktig å ta hensyn til hverandre, understreker Rø.


Planlegg turen


Heller ikke årets sommer blir en sommer uten koronarestriksjoner og koronatiltak. I Blåbæret og Tyttebæret, vognene på Krossobanen, er det pleksiglass montert som skal skille passasjerer så man ikke står for tett. Disse må demonteres når sykler skal om bord. 


-    Dessverre kommer vi ikke unna enkelte tiltak og begrensninger, sier Jenny Fossum Grønn.
Det blir kun mulig å reise med sykkel på Krossobanen mellom klokka 0830 og 1100, og på ettermiddagen og kvelden mellom 1700 og 2000. I disse tidsrommene vil sykler og sykkelturister prioriteres. Det kan være smart å planlegge turen godt. Dersom du forhåndsbestiller billetten din til svevebanen fra 1928, slipper du kø ved billettautomatene. 
-    Møt opp i god tid. Vær forberedet på at det kan være kø, sier Hege S. Næss i Visit Rjukan.
For alle som kommer med el-sykler, kommer det andre tiltak i tillegg. Batteriet må tas av sykkelen før du går om bord i Krossobanen. Dette vil personalet legge i en brannsikker boks om bord. 


-    Du skal heller ikke hekte på sykkelveskene før du er på toppen, sier Rø.
Med veskene på blir syklene tyngre og vanskeligere å håndtere. Før du låser bilen på parkeringsplassen, kan det være lønnsomt å forberede deg på disse enkle forholdsreglene.
-    Er det slik at det blir helt umulig å få med sykkel opp på andre tidspunkt?
-    Nei, det er dager der det ikke er like mye persontrafikk på grunn av værforhold, men vi anbefaler deg å komme til angitte tidspunkt, sier Rø.


Vis hensyn


Som første destinasjon i Vestfold og Telemark, mottok Rjukan rett før sommeren «Merket for bærekraftig reisemål». Det har tatt to år å få dette på plass, og for Rjukan og Karin Rø, som har ledet bærekraftprosjektet, betyr det en stor anerkjennelse å få dette merket. Kraftvegen er ikke kun en vei som skal berike sykkelturister, men det skal knyttes verdiskapning knyttet til naturarven og verdensarven. Blant annet vil Kraftvegen skape en verdi for både DNTs hytter Kalhovd og Mårbu, samt Krosso Fjellstue på Gvepseborg. 


Det stiller også krav til alle som ferdes i naturen og langs sykkelveien. Som syklist eller fjellvandrer har du et ansvar for en sporløs ferdsel. Det du tar med deg på tur i fjellet, det tar du med når du forlater fjellet. 
-    Ta med søpla di hjem, ikke la den ligge, sier Karin Rø.


Vis hensyn til naturen og de ville dyrene. Er du virkelig heldig kan det hende du opplever å få se en flokk med villrein, men da er det viktig at du ikke forstyrrer flokken. Kraftvegen er mye mer enn en grusvei på fjellet. Underveis er det blant annet mange spennende geologiske forekomster, men disse er ikke merket, da flere av dem er sårbare. Flere steder langs den 30 kilometer lange veien vil du finne informasjonstavler, både om geologi, natur, verdensarv og historie.
-    Det er masse spennende, også mye mange ikke kjenner til. Begeistringen øker jo mer du vet om historien, naturen og kulturen, sier Jenny Fossum Grønn.
Rett etter at du har syklet eller trillet sykkelen opp de to første kilometerne, som er ganske bratte, kommer du til en helt ny rasteplass. Slike er det ikke mange av på turen.


-    I naturen kan du alltid finne en stein å sitte på, sier Rø.


Bruk hele dagen


Syklistene har flere pakker å velge blant dersom de ikke kun ønsker å sykle turen og ikke noe mer. Visit Rjukan har i en årrekke solgt opplevelsespakker knytte til sykkelturen. Alle pakkene inkluderer overnatting på turisthyttene. En av pakkene gir deg anledning til å overnatte på Kalhovd. Da er en treretters middag med lokale råvarer av høy klasse, sengetøy og håndklær og frokost inkludert. Du kan også sykle enda lenger enn til Kalhovd. Ved å sykle til Synken, kan du ta båten til Mårbu turisthytte, overnatte og enten gå eller ta båten tilbake dagen etter, før du enten tar en natt til på Kalhovd eller sykler direkte til Gvepseborg og Rjukan.


-    Fotturen fra Mårbu til Synken er veldig fin, frister Karin Rø med.
Dersom du ikke har sykkel selv, kan du leie det på Intersport i sentrum av Rjukan. Sykkelpakkene selges uten sykkel. Til alle pakkene er billett med Krossobanen og matpakke fra Krosso Fjellstue inkludert.
-    Hvordan er terrenget? Er det ganske flatt?
-    Nei, svarer Jenny Fossum Grønn kontant.
-    Det er grus, som kan være tungt å sykle på.
-    Man må forvente at det er en relativt tung tur, sier Karin Rø.
-    Samtidig er det et godt underlag, den er ikke teknisk vanskelig, forteller Grønn.
Veldig mange spør hvor lang tid man bruker på turen. Det er et spørsmål som er vanskelig å gi et konkret svar på.
-    Hvor lang tid har du lyst til å bruke, pleier vi å svare, sier Rø.
Det er viktig å ta seg god tid før å nyte naturen. Heller enn å jage for å komme fortest mulig frem, kan det være en rik naturopplevelse å legge seg i lyngen, se opp og håpe at en rovfugl svever over deg.
-    Løft blikket. Ta deg tid til mer enn å tråkke på. Se utover i landskapet. Det er en kraftfull opplevelse, lover Grønn.
-    Bruk tida. Du kan sykle på tre timer med normal form, men bruk hele dagen, anbefaler Rø.


Gode opplevelser


En som har syklet Kraftvegen flere ganger, er telemarkingen Kjetil Østlie. Han synes oppoverbakkene mellom Gvepseborg og Kalhovd er verdt slitet siden utsikten underveis er praktfull. 


-    Dette er en perfekt sykkeltur, og opplevelsene balanserer mot slitet, sier han.
Østlie har syklet strekningen både som en del av HelteRittet med høy puls og stinn av adrenalin der han har jaget etter best mulig tid over fjellet, men også som kosetur med innlagte fotopauser. 
-    Begge deler gir gode opplevelser på hvert sitt vis.
Den spreke telemarkingen mener alt over tregrensa ser litt annerledes ut.
-    Det er som et månelandskap. Ikke glem lydene og luktene som strømmer på i rikt monn under sykkelturen, formaner han og beskriver klukkende bekker, fjellrypas spesielle lyd og den klare fjellufta.
Han anbefaler de som føler de kan mestre en bratt utforkjøring om å sykle ned Ryes vei under Krossobanen, som en avslutning på turen.


Dersom du virkelig vil lage en god tur ut av sykkelopplevelsen din på Kraftvegen, pakker du med deg telt og fiskestang. Det vrimler av gode leirplasser og fiskevann langs ruta. Er du heldig får du en ørret på kroken, som du kan steke til kveldsmat.


En sykkeltur på Kraftvegen er for alle. Selv om enkelte kanskje synes den er både hard og lang, vil både barnefamilier, vennegjenger, unge voksne og eldre par finne glede på den tre mil lange turen fra Gvepseborg til Kalhovd. Det skal heller ikke stikkes under stol at været kan overraske mange. Husk at du er på høyfjellet, været kan endre seg styggfort fra sol og varme, til iskalde motvinder og regn som pisker. 
-    Kle deg godt. Du er midt oppe på vidda, sier Jenny Fossum Grønn.
Du skal også ta med deg at du sykler i et landskap som ikke bare er for turister.
-    Dette er områder der naturressursene spiller en stor rolle for lokalsamfunnet. Her drives det både jakt og fiske.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*