Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv tilbyr begge overnattinger «på gamle måten». Lag mat på vedoven, hent vann i brønnen på tenn parafinlampen på kvelden. Dette er garantert et ferieminne som vil henge ved i lang tid etterpå.
Foto: Fotograf Jacobsen
En del av vår kulturarv
Definisjonen på en seter er et beiteområde med hus for folk og buskap, så langt unna gården at buskapen må flyttes dit for en periode om sommeren.
Det er ikke så lenge siden setra var en viktig del av norsk landbruk. Åkrer og enger var i stor grad forbeholdt dyrking av vinterfór. Kyr, geiter og sauer ble derfor henvist til beiter på fjellet og viddene. Med på lasset fulgte budeiene, som i tillegg til å passe buskapen også drev utstrakt selvhushold.
Setrene var ofte primitivt utformede, laftede små ettroms hytter. Livet i fjellheimen fortonte seg ofte enkelt og bekymringsløst, noe som nok forklarer litt av den renessansen seterlivet nå opplever. Tidligere budeier vender tilbake til fjellet, pusser opp og bygger ut, slik at besøkende kan komme og oppleve noe av eventyret.
Foto: Fotograf Jacobsen
– Dette er en viktig del av vår kulturarv, sier budeia Ingebjørg Håvardsrud, som tok over den gamle setra til oldemoren på Dakkeset for 15 år siden.
- Jeg hadde lyst til å skape et sted der man kunne bo akkurat som i gamle dager, sier hun.
Hun ville få liv i den gamle setertradisjonen igjen. Bli budeie. Og invitere gjester inn for å oppleve.
Super ferieform for familier
En seterferie byr på erkenorsk nasjonalromantikk. Både Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv ligger flott til på fjellet, med hver sin unike utsikt til Gaustatoppen og flotte tur - og fiskemuligheter rett fra setrene.
Her kan du være med på seterstellet fra morgen til kveld. Vær med å hente kyrne hjem til fjøset og melke dem. Etter melking er det foring av de andre dyrene som høns, kalver, griser, lam og kaniner.
Foto: Fotograf Jacobsen
Hos Håvardsrud Seterliv kan du kose med kaniner på taket, og på Selstali Seter hender det rett som det er at du møter kyrne allerede på veien inn til setra. De nyter livets glade dager og lar seg ikke stresse. Du har god tid til å finne frem kameraet og knipse noen bilder der de koser seg "under" Gaustatoppen.
Grisene begge plasser grynter fornøyde rundt, og det er vel gjerne de som skal bli aller fetest i løpet av den korte sommeren som venter dem.
- Ungene får være med budeiene og lære dyrstell og håndtering. Det er ofte slik at foreldre og besteforeldre kan slappe av og nyte synet av frydefulle unger.
- De må passe på å gi ungene sine mat, for det glemmer ofte disse travle ungene, sier Håvardsrud med et smil.
- Rideturer er veldig populært, her må du avtale tid og vi legger opp til leiing eller riding etter nivå, sier hun.
Budeie Håvardsrud anbefaler minimum 2 overnattinger for å få med seg seterlivet.
Kortreist lokal mat
Inne på seterkafeene er det ekte bondekost fra setrene som serveres.
- De nystekte sauplappene som er tykke, myke, pannekakeaktige, er gjerne barnas favoritter, mens de voksne kanskje setter størst pris på rømmegrøt til middag og spekemat til kvelds, sier Marit Røysland fra Selstali Seter.
Hun tok over familieseteren i Gausdalen for 3 år siden. Men mor Nanfrid hjelper fortsatt til.
Foto: Fotograf Jacobsen
Prim, ost, smør og annen seterkost kan også kjøpes med seg hjem.
Bergstaulen Seter
- Og så anbefaler vi en tur innom Bergstaul Seter før gjestene reiser hjem, der får du kjøpt verdens beste brun ost. Den vant faktisk oste – VM i 2018 sier de to budeiene.
Stordalen Gårdsbruk på Bergstaulen Seter har åpen gårdsbutikk. Her kan du oppleve norsk matkultur basert særlig på geitemelk. De produserer blant annet den prisvinnende ekte, brune og helfeite geitosten, men også hvitost (mager og helfett) av upasteurisert geitemelk. Samt rømme og dravle. Altså, tradisjonskost som andre bruker kumelk til Bergstaulen geitemelk. I tillegg tilbys tradisjonsbakst som lefse og flatbrød av potet, naturfarget saueskinn (gammelnorsk villsau og spælsau) og geite-/kjeskinn. Alt er laget uten kunstige tilsetningsstoffer.
Det spesielle med seterferie
Hva er så spesielt med seterferie?
- Her har du fri fra resten av verden.
- Ikke TV. Ikke radio. Ikke aviser. Vi får tilbakemeldinger om at folk syns det er deilig å komme hit og koble av, de trenger ikke vite alt som skjer i verden når de er her, sier Røysland.
- Også er det veldig fint at barna får oppleve dette.
- De fleste som kommer hit er foreldre med barn, eller besteforeldre med barnebarn. Og mange er byfolk, skyter Håvardsrud inn.
- Her må du lage mat på vedovn, tenne parafinlampen om kvelden og hente vann i brønnen. Litt som på Farmen, bare uten tv-kameraene.
- Garantert et ferieminne for livet,
avslutter budeiene.
Sesongen på setrene er fra Sankthans og ut august. Setrene tar selvsagt også i mot dags besøkende.
Bestill seterferie i sommer
Håvardsrud Seterliv
Telefon: 95 05 97 25
Selstali Seter
https://www.visitrjukan.com/severdigheter/selstali-seter
Telefon: 90751116
Relatert
#number# Kommentarer
Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?