Sam Eyde kom til Rjukan, og ut av luft og vann skapte han et produkt han kunne selge til hele verden, nemlig kunstgjødsel. Dét er ganske godt gjort. Så bygde han en hel by i en sprekk innerst i Telemark. For å få dette til måtte han låne store pengesummer av Wallenberg og Pariserbankens direktør. Sam Eyde gjorde det umulig mulig igjen; han skaffet halvannet nasjonalbudsjett! Uten Sam Eydes pågangsmot ville ikke Rjukan vært et av landets mest oppadgående reiselivsdestinasjoner i dag!  

Kampen om tungtvannet

Vemork og Rjukan var åsted for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, da norske motstandsmenn hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. 

Dette løste de uten at skudd ble løsnet og noen ble drept. Det er å gjøre det umulige mulig. 

I 2017 startet Norges første og Europas største industriarkeologiske utgraving, når «jakten på tungtvannskjelleren» var i gang. Håpet var å finne kjellergulvet til rommet hvor tungtvannsannlegget stod uten for store skader. Etter noen intense uker så kunne Norsk Industriarbeidermuseum bekreftet at hele kjelleren var funnet så godt som intakt. Noe alle trodde var umulig. Sommeren 2021 åpner nytt og spektakulært museum over den autentiske og berømte kjelleren!

Foto: Tomasz Wacko NIA

I sabotørenes fotspor

Besøkende til Rjukan kan også komme nærmere hendelsene under andre verdenskrig ved å gå «i sabotørenes fotspor». Gå Sabotørstien på egenhånd eller som del av en guidet tur. Uansett, er dette en interessant, lærerik og meget populær opplevelse i utrolig flotte omgivelser.

Rjukan – Notodden på UNESCOs verdensarvliste

Trodde du ostehøvelen eller bindersen var tidenes viktigste norske oppfinnelse? Etter et besøk på Rjukan vil du vite bedre.

Etableringen av Rjukan er en spesiell historie. Gründeren Sam Eydes visjon om å «sette Rjukanfossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene», var starten på det som skulle bli Norsk Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til.

På kort tid ble en hel by reist ved foten av Gaustatoppen. Det ble bygget fabrikker, arbeiderboliger og direktørboliger – en hel «Company Town» som var arkitekttegnet i sin helhet, med alle funksjoner en komplett by trengte.

Foto: Nancy Bundt

Dette skjedde parallelt med at oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon og ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa til det aller rikeste på 100 år.

Alle ble tatt godt vare på, men klasseskillet var markant. «Si meg hvor du bor, og jeg vet hvor du jobber», sa de på Rjukan.

Industriutviklingen er en viktig del av Rjukan sin lokalhistorie, og den kan du oppleve blant annet igjennom utstillinger på Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, byguiding i Rjukan sentrum, eller en reise med Rjukanbanen.

Rjukanbanen med tog og fergen «M/F Storegut»

Rjukanbanen er et av Norges mest komplekse kulturminne og består av trioen tog, dampfergen «D/F Ammonia» og «M/F Storegut». Sammen får du en helt unik reise i verdensarven.

Toget til Rjukanbanen fraktet passasjerer samt vogner med kunstgjødsel fra Rjukan til Mæl, for så videre med jernbanefergene, deriblant M/F Storegut over Tinnsjøen til Tinnoset, slik at kunstgjødselen kunne komme seg til Notodden og ut til verdensmarkedet.

Rjukanbanen er i dag en museal trio som kan besøkes i sommermånedene.

Foto: Gary Payton NIA

Gaustatoppen – fjellet «alle» kan nå

Hvem skulle tro at det var mulig å bygge 6000 kvadratmeter med hemmelige rom og bane midt inne i Norges vakreste fjell? Det er tilfellet i Gaustatoppen. I 1959 åpnet Gaustabanen, men banen ble et hermetisk lukket NATO – anlegg helt frem til 2010. Den spennende historien om NATOs anlegg kan du lese mer om her.

I 2010 åpnet Gaustabanen for allmennheten, og banen gjør det i dag mulig for alle å nå toppen av Gaustatoppen på 1883 m.o.h, noe få eller ingen fjell i samme størrelsesorden kan tilby.

Hardangervidda – Norges største nasjonalpark

På motsatt side av Vestfjorddalen fra Gaustatoppen, finner du Norges største nasjonalpark og hjem for Europas største villreinstamme, Hardangervidda.

Før du tar en tur i flotte omgivelser på selve Hardangervidda, bør du ta turen innom Hardangervidda Nasjonalparksenter. Her finnes en prisbelønnet, interaktiv utstilling om villreinen og naturen på Hardangervidda. Opplev blant annet reinsdyret «Bella» sine opplevelser i flokken, dokumentert med bilder og GPS festet på reinsdyret.

Etter dette, er du kanskje klar for en reise med M/B Fjellvåken, der du får oppleve et praktfullt høyfjellscruise på Hardangervidda, innover det veiløse samfunnet på Møsstrond. Hvordan er det mulig å bo her, hvor gårdene er isolerte i snøsetting og snøsmelting? Flere av gårdene har du kanskje sett på NRK serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Mulig med sol i en solløs dal?

Om sommeren stråler solen på Rjukan, men Vestfjorddalen ligger øst-vest med så høye fjell mot sør at sola ikke når frem fra oktober til mars. Heldigvis har man på Rjukan funnet løsninger på denne utfordringen. I 1928 ble Krossobanen, Nord – Europas første kabelbane, bygget av Norsk Hydro for at befolkningen skulle kunne komme opp i sola i vinterhalvåret. Tidenes HMS tiltak med andre ord. Krossobanen er en populær turistattraksjon og flott startpunkt for vandring og sykkelturer på Hardangervidda. Ikke minst er Solstien, der sherpaer fra Nepal har bygde en sti av steintrapper, en fin og familievennlig rundtur i randsonen av Hardangervidda.

I 2013 gjorde Tinn kommune det umulige mulig igjen. Da fikk Rjukan enda en måte å få tilgang til solen på. Det mye omtalte Solspeilet ble installert i fjellsiden, rett nord for Rjukan Torg og sørger for at du kan nyte solen i Rjukan året rundt. Folk kommer langveisfra for å se denne innovative løsningen.

Foto: Karl Martin Jakobsen

Sprenge grenser du ikke trudde var mulig

Rjukan klatrepark skiller seg fra andre klatreparker, da denne parken er en temapark. Her klatrer du rett og slett igjennom den kjente industri – og krigshistorien til Rjukan. Vil det være mulig å trene seg opp til å gjennomføre sabotørløypa og bombe fabrikken? Om det er mulig for deg, får du kun svaret på ved å prøve!

Det er ikke bare Rjukansom gjør det umulige mulig, men kanskje du også tørr sprenge grense du ikke trudde var mulig? Dette kan du blant annet prøve med Norges råeste strikkhopp fra hengebruen på Vemork. Herfra kan du kaste deg i strikk utfor det 84 meter høye og spektakulære juvet!

Er det mulig å leve som i gamle dager?

Hvordan var det mulig å leve uten tv, internett og mobil? Dette er nok vanskelig for mange av dagens unge å forstå. På Rjukan kan de selv prøve om det umulige er mulig. Her kan de nemlig besøke en av de tre fjellsetrene; Bergstaul Seter, Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv, og få sin egen «farmen opplevelse». Lag mat på vedovn, tenn levende lys som eneste lyskilde og lær av budeiene hvordan dyrene på beite gir grunnlaget for vår tradisjonelle seterkost.

Rjukan – der det umulige er mulig.

Relatert

0 Kommentarer

#number# Kommentarer

Ingen har kommentert dette innlegget ennå, hvorfor ikke sende oss dine tanker og bli den første?

Legg igjen en kommentar

*